Žestoka borba platformi za streaming glazbe

foto:pixabay

Spotify je prošao dalek put otkako je osnovan 2006. i trenutno se može pohvaliti činjenicom da je prvi izbor u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i svijetu, kad se radi o platformama za streaming glazbe.

Naravno, sad je daleko više od toga jer se osim glazbe na Spotifyju može pronaći sjajnih podcasta, za apsolutno sve dobne skupine. Ali, kad se priča o njima, ono što sve u švedskoj kompaniji raduje jest činjenica da čak 48 posto američkih korisnika jest starosti između 18 i 29 godina. Odmah na drugom mjestu su s 28 posto oni između 30 i 39 godina starosti. Dakle, budućnost je osigurana.

Dakako, ne bi bili toliko uz ovu platformu da im ona konstantno ne nudi nešto novo, svježe i originalno. Jer, sama glazba nije dovoljna, nju imaju i konkurenti u svojoj ponudi. No, kad se već priča o njoj, Spotify nudi oko 60 milijuna pjesama i teško da netko neće pronaći nešto za sebe.

Ipak, detalj koji žele u Spotifyu popraviti jest koliko često se platforma koristi. Naime, svega 26 posto korisnika koristi je vrlo često, 18 posto ne zna odgovoriti na to koliko je koristi, a povremeno ju koristi čak 56 posto. Samim time, potencijal za dodatni rast svakako postoji.

Tako nešto je potrebno jer konkurencija ne spava, posebno ne u SAD-u. Kroz 2020., 40 posto korisnika odlučilo se za Spotify i trošilo novac na njemu, ali Amazon Music je vrlo blizu s 38 posto, Apple Music je na 29 posto, iTunes na 26 posto, Pandora na 24 posto, YouTube Music na 20 posto, Google Play Store je pak bio odredište za 15 posto korisnika koji su željeli kupiti neki album ili pjesme zasebno…

U konačnici, iako je Spotify svjetski lider s oko 300 milijuna korisnika i gotovo 150 milijuna pretplatnika, ne može se nimalo opustiti jer na ovom tržištu stvari ne miruju ni sekunde. A sve to sjajno je za konzumente, ali i autore.