Žetva ječma u Baranji na 50 posto – podbacili i prinos i kvaliteta

foto: Cavna

Iako je ovogodišnja žetva ječma bila najavljivana za kraj lipnja, puno sunca posljednjih dana učinilo je svoje i baranjski su ratari već poželi 50 posto te kulture. Ove su godine podbacili i kvaliteta i prinos koji je 30 posto manji od prošlogodišnjeg. I otkupna je cijena manja nego lani, što je dodatni problem za proizvođače. – Javlja Radio Osijek.

Ratar iz Karanca Atila Szabo nezadovoljan je ovogodišnjim prinosom ječma od 4,5 do 5 tona po ha. Otkupna cijena od 120 eura po toni neće pokriti ni troškove proizvodnje. “Ovo je jedna od lošijih žetvenih godina, nismo vjerovali da će biti toliko loše. Niske kotacijske cijene od 120 eura po toni za stočni ječam posljedica su rata u Ukrajini. Ponovno smo se vratili na te nenormalno niske cijene, u odnosu na skupi repromaterijal. Ne znam kako će to sve skupa ispasti u kombinaciji s niskim prinosima“. 

Josip Šipoš iz Suze nezadovoljan je rezultatima ovogodišnje žetve, no ističe kako i veliki sustavi kao što je Belje ima slične poteškoće. „Jako je loša kvaliteta, a i prinos. Nikad nismo imali tako loš ječam. Nismo pogriješili samo mi, jer evo čujemo da je i drugdje u Baranji slučno. To ipak znači da nismo pogriješili samo mi, nego su nam presudile vremenske prilike“. 

Baranjski poljoprivrednici ističu kako će do kraja tjedna završiti sa žetvom ječma te će krenuti sa žetvom pšenice. Prema svemu sudeći ni tu rezultati neće biti dobri. Dodatni problem predstavlja otkupna cijena pšenice od 155 eura po toni , što više nego dvostruko manje nego lani.