Zimska služba Baranjske čistoće spremna za nadolazeće razdoblje

foto: MB Press

Od 15. studenog na snazi su zimski uvjeti na cestama pa se tako zimske službe pripremaju za posebne vremenske uvjete koji nas čekaju. Zimska služba Baranjske čistoće spremna je za ovosezonsko održavanje 45 km lokalnih nerazvrstanih cesta.

,,Oprema s kojom Baranjska čistoća raspolaže je zadovoljavajuća. Imamo traktore s ralicama i posipačima, posebno posipače, kamion s posipačem, ručni pribor i male ralice za pješačke staze. 24-satno dežurstvo je započelo za 14 zaposlenih u sklopu zimske službe”, rekao je Vjekoslav Perišin, koordinator zimske službe Baranjske čistoće te dodao kako raspolažu s dovoljnom količinom soli i kamenog agregata.

Objasnio je kako je plan zimske službe donesen od strane Grada Belog Manastira, a već je ”utreniran” proteklih godine. Održavanje je podijeljeno u četiri prioritetne skupine lokacija. U prvi prioritet su uključene najbitnije prometnice, usponi u brdo koji se preventivno održavaju sa soli kako ne bi bilo opasno za građane i vozače. Protokol je da se na teren izlazi u roku 45 minuta od prestanka padalina.

”Čiste se prilazi pješačkim prijelazima, nogostupi vitalnih dijelova grada kao što su škole, dom zdravlja i Trg slobode, dok su ostale nogostupe po zakonu dužni čistiti građani”, rekao je Perišin.

Prošla je zima bila vrlo blaga no i zimska služba je spremna i za najgore scenarije. Tako je na raspolaganju još desetak djelatnika koji se mogu aktivirati. Prošlogodišnji je plan proveden prema zakonu uključujući preventivno djelovanje te je potrošeno 20 tona stoli i 5 tona kamenog agregata.

Pozivaju se građani da se pridržavaju zimskih uvjeta na cestama te prilagode vožnju vremenskim uvjetima.