Znanost potvrdila: Majke sa više djece žive dulje!

foto: Pixabay/Ilustracija

Neprestana premorenost, nedovoljno sna, bolovi u leđima i visoka razina stresa gotovo su neizostavni kod majki, pogotovo onih s više djece. Iako ti se čini da u jednom danu ponekad ostariš za godinu i misliš da ovaj tempo ne možeš pratiti, istraživanja pokazuju upravo suprotno!

Iako kratkoročno gledano prve godine djeteta jesu izrazito zahtjevne i donose sa sobom nove bore, sve više istraživanja pokazuje kako majke više djece zapravo žive duže, piše Mamin kutak.

Moramo se zapitati zašto je to tako? Može li doista majčinstvo postići ono što ne uspijevaju ni najskuplje kreme ni brojni estetski zahvati, da starimo sporije od ostalih?

U našem tijelu stanice se prirodno dijele i stvaraju nove, a taj proces nažalost nije beskonačan, jer da jest, tada bismo svi bili vječno mladi i zdravi. Naime, na krajevima DNK lanca nalaze se takozvane kapice koje nazivamo telomerima i one se sa svakom diobom stanica skraćuju. Kada se telomeri previše skrate tada dioba i stvaranje novih stanica staje, a mi počinjemo stariti. 

Sasvim je logično stoga da je svima cilj da njihovi telomeri prežive što duže. Upravo istraživanje provedeno u Gvatemali mjerilo je telomere žena prije i nakon perioda od 13 godina kako bi se pratilo kojom brzinom se telomeri skraćuju i došli su do vrlo zanimljivog otkrića, kod žena s više djece telomeri se skraćuju sporije, što se povezuje s velikim povećanjem estrogena u svakoj trudnoći. Prosječna dob žena na kojima je provedeno istraživanje ovdje je bila 39,4 godine. 

Slično istraživanje provedeno je na mlađim ženama, sve u ranim dvadesetim godinama i veći broj trudnoća je u tom periodu pokazao ubrzano skraćivanje telomera kod žena, što dovodi do zaključka da kratkoročno gledano doista dolazi do ubrzanog starenja, no dugoročno gledano velike su šanse da nam trudnoće doista omogućavaju da kasnije tijekom života “sporije starimo”.