Znate li zašto je jaje simbol Uskrsa?

foto: Pixabay

Jaja su nezaobilazan dio uskrsne tradicije i njihova prisutnost tijekom Uskrsa simbolizira obnovu, život i nadu. Ona su, između ostalog, i dio košare s hranom koju vjernici nose na blagoslov na Veliku subotu ili rano na sam Uskrs i prvo su jelo koje obitelj taj dan blaguje.

Uskrsni običaji u Hrvatskoj

Jaja su oduvijek simbolizirala rođenje, plodnost, obilje i proljeće, a već su ih stari Egipćani, Perzijanci, Grci i Rimljani međusobno darivali kao simbol novog života što stiže nakon zime. Bojenje pisanica ukorijenjeno je i u hrvatskoj tradiciji. Nema točne spoznaje o tome otkad se ukrašavaju uskrsna jaja, ali je poznato to da smo imali taj običaj i prije prelaska na kršćanstvo. Glinena jaja pronađena su tako u grobovima starih naroda s ovih prostora prije dolaska Hrvata.

Uskrs ‘oslobađa’ čovjeka iz smrti, kao što jaje simbolizira rađanje, stvaranje živog iz neživog. Da bismo tu klicu života doista preuzeli, jaje treba – pojesti. Pisanice omogućuju i bogat broj običaja kao što su darivanje, tucanje i gađanje jaja novcem.

Ukrašavanje jaja

Mnoge su se tehnike ukrašavanja jaja prenosile s generacije na generaciju. Dok nije bilo umjetnih boja, ljudi su koristili one koje su našli u prirodi, a jedna od najpoznatijih je crvena boja dobivena od ljuske crvenog luka, cikle ili pak radiča.

Oni koji bi rado isprobali prirodne boje i tehnike starijih naraštaja mogu to činiti pomoću špinata, poriluka ili koprive kako bi dobili zelenu boju, a tamnosmeđu će dobiti od kore hrasta, kave ili crnog čaja. Narančasta se može dobiti od mrkve, čilija u prahu, crvene paprike, šafrana i kurkume, a crvena i ružičasta od cikle, brusnice, šipka i crvenog grožđa. Kako je pisanicama trebalo osigurati što ljepši sjaj, naši “stari” za to su koristili komadić slanine.

Bojenje jaja na uskršnju subotu i nošenje na posvećenje je običaj koji je svoj početak imao već u 12. stoljeću, a nekoliko stoljeća kasnije počeo je i običaj skrivanja jaja u dvorištu.

Inače, prilikom bojenja jaja svaka boja ima neko značenje, pa tako crvena može simbolizirati Kristovu muku, bijela čistoću, plava istinu, zelena plodnost.