Župan Ivan Anušić u posjetu Kući monoštorske župe

Osječko-baranjska županija je županija koja najsnažnije podupire rad hrvatske zajednice u Srbiji i to u kontinuitetu protekle četiri godine, istaknula je Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća prilikom sastanka jučer održanog u Bačkom Monoštoru. Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić posjetio je Kuću monoštorske župe koju Hrvati u Monoštoru trenutno uređuju i koja će postati mjesto okupljanja i prezentiranja kulture i tradicije Hrvata u Vojvodini. Župan je pri tome istaknuo kako će i dalje nastaviti pružati snažnu podršku Hrvatima podupirući ih u provedbi važnih projekata, ali i pružajući im političku pomoć u njihovim nastojanjima da svojoj zajednici omoguće najbolje uvjete u Republici Srbiji.

– Osječko-baranjska županija velikim dijelom graniči se s Republikom Srbijom i naša je obveza pomoći Hrvatima koji žive ovdje. Oni imaju potrebu i za svojom kulturom, tradicijom, obrazovanjem na hrvatskom jeziku i biti korisni članovi ove zajednice. Uz potporu matične države Hrvatske i Osječko-baranjska županija u protekle četiri godine potiče njihov rad i to smo spremni dodatno osnažiti. Ne samo financijski pomoći već i politički stati iza vas. Konkretno, kada govorimo o Kući monoštorske župe izdvojit ćemo i dodatna sredstva za taj projekt. Možete računati na nas – kazao je Anušić prilikom sastanka s predstavnicima hrvatske zajednice. Anušić je istaknuo kako nacionalne zajednice u Hrvatskoj dobivaju značajniju potporu te da isto očekuje i od Srbije. Dodao je kako će se idući sastanak s predstavnicima HNV-a organizirati u Osijeku kako bi se odredili projekti prekogranične suradnje koje financira Europska unija, a koji su od interesa kako za Osječko-baranjsku županiju tako i za Hrvate u Srbiji – kazao je župan Anušić.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić osvrnula se na odnos Osječko-baranjske županije prema Vijeću i zajednici Hrvata u Republici Srbiji, a progovorila je i o realiziranim projektima u proteklom razdoblju.

– Protekle četiri godine Osječko-baranjska županija izdvojila je 100.000 eura, što je petina ukupnog proračuna HNV-a. Mi smo u proteklom razdoblju uspjeli otvoriti prve jaslice na hrvatskom jeziku, pripremiti udžbenike za osnovnu školu na hrvatskom jeziku, a u tijeku je uređenje i opremanje rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, prostora u Beogradu i izgradnja Hrvatske kuće u Subotici – kazala je Vojnić i naglasila kako je položaj Hrvata u Republici Srbiji i dalje težak što se ogleda prije svega u isključivanju u donošenju odluka te financijskim ograničenjima. Također, primjetna je iskrivljena slika Hrvata u srbijanskim medijima, ali i pritisci oko uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu. Dio problema je i uključenost Hrvata u europske projekte, oko čega je Osječko-baranjska županija pružila ruku pomoći u budućnosti.

– Obzirom da smo isključeni iz procesa donošenja odluka ne možemo institucionalno rješavati potrebe hrvatske zajednice i primorani smo primati pomoć od države Hrvatske. Osječko-baranjska županija ima godinama razumijevanje za nas i svojom pomoći rješava dio izazova pred kojim se nalazi hrvatska zajednica. U ovom konkretnom slučaju pomoći će adaptaciju kuće mjesne kulturne udruge. Bez podrške Hrvatske nekada ne možemo učiniti ni najjednostavnije korake – zaključio je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Dopredsjednik HNV-a Željko Šeremešić istaknuo je kako se sredstva koja Županija donira koriste za niz aktivnosti Hrvata u Vojvodini, a od osobitog značaja je pomoć u radu kulturnih udruga. Šeremešić i KUDH-u Bodrog koordiniraju i projekt uređenja Kuće monoštorske župe, a župan Anušić im je prilikom posjeta uručio i vrijedan eksponat za buduću zbirku tradicionalnog ruha koju planiraju izložiti u Kući. Riječ je o „Surki“, dijelu tradicionalne muške nošnje koja je stara 130 godina i potječe iz Duboševice. Tako će surka opet biti dio kolekcije nošnji KUDH-a Bodrog, jer je u zapisima iz 1862. godine u opisu mise na Božić opisana i surka.

– U selu više nema ni jedne. Htjeli smo dati da nam ju izrade, ali u Srbiji i Hrvatskoj nitko nam nije mogao izraditi surku, pa smo se odlučili za opakliju, a evo vi ste nas sada iznenadili ovim darom – kazala je dopredsjednica Bodroga Anita Đipanov Marijanović.

Prije dvije je godine Županijska razvojna agencija organizirala edukaciju za EU fondove za Hrvate u Vojvodini, a izaslanstvo HNV-a posjetilo je i Ured pet slavonskih županija u Bruxellesu. Suradnja Županije i Hrvata u Vojvodini intenzivirat će se, kako je poručio Anušić, u idućim mjesecima s ciljem osiguravanja boljeg položaja hrvatske manjine u Srbiji te ostvaranja kvalitetnijih mogućnosti korištenja europskih sredstava kako bi osnažili kulturni i nacionalni identitet te povećali i gospodarsku aktivnost hrvatske zajednice u Srbiji.