Župan potpisao suradnju s Odjelom za matematiku: Dodatnim znanjima brže do radnog mjesta

foto: OBŽ

Ugovor o suradnji u provedbi bloka radionica MATHOS Web Development Bootcamp danas potpisali su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i pročelnik Odjela za matematiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Kristijan Sabo. Naime, Osječko-baranjska županija i Odjel za matematiku potpisali su u listopadu 2021. godine Sporazum o suradnji kroz koji se povezuje visoko obrazovanje, znanost i gospodarstvo s zajedničkim ciljem unaprjeđenja kvalitete obrazovanja studenata te poboljšanja stanja u gospodarstvu na području Županije. Temeljem tog Sporazuma realiziran je i današnji ugovor.  

– Ugovor je vrijedan 100.000,00 kuna, a osim besplatne edukacije za 20 polaznika Županija je osigurala i dodatnih 60.000,00 kuna za troškove njihova prijevoza do mjesta edukacije. Riječ je o dodatnoj edukaciji polaznika koji nakon uspješno završenih Radionica u trajanju od 160 sati dobivaju certifikat o pohađanju i završetku edukacije. Radi se o zanimanjima koja su u ovom trenutku vrlo lako zapošljiva jer se traženi na tržištu rada. Inače, već smo potpisivali niz sličnih ugovora o edukacijama s više fakulteta koji mogu pružiti usluge za koje postoji interes nezaposlenih osoba, kao i tvrtki – rekao je župan Ivan Anušić i dodao je kako će Županija nastaviti s uvođenjem novih projekta kako bi povećala mogućnost zapošljavanja na svom području.

Pročelnik Odjela za matematiku Sveučilišta J.J. Strossmayera prof. dr. sc. Kristijan Sabo je naglasio kako su diplomanti matematike i računarstva najzapošljiviji na razini osječkog Sveučilišta. – Naši diplomanti imaju visoku razinu matematičkih kompetencija, a naši studijski programi napravljeni su u suradnji s lokalnom IT industrijom po najvišim međunarodnim standardima, što je nedavno potvrdilo i međunarodno povjerenstvo za znanost i visoko obrazovanje. S druge strane, kod nas diplomira relativno mali broj magistara računarstva i informatike, 50 do 60 te 70-ak preddiplomaca, što je za potrebe IT industrije prilično malo. Zato smo predložili ovaj projekt i dobili potporu županije – rekao je dr. Kristijan Sabo.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović je naglasila da je Osječko-baranjska županija aktivno uključena u niz projekata kojima želi motivirati nezaposlene osobe na stjecanje dodatnih znanja kako bi bili konkurentni na tržištu rada i kako bi se uspjeli što prije zaposliti.

– Osim ovog programa za 20 dugotrajno nezaposlenih osoba, u tijeku su provedbe još dva projekta, odnosno za 15 osoba za ECDL i 20 za voditelje EU projekata. Svi projekti dogovoreni su u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje jer smo fokusirani na zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada, a veliki broj osoba po završetku osposobljavanja uspije se zaposliti – istaknula je.

Cilj provedbe ovog bloka radionica je podizanje razine IT kompetencija prvenstveno kod nezaposlenih osoba, jer je poznato kako IT industrija ima poseban značaj u gospodarskom razvoju Osječko-baranjske županije, a istovremeno IT tvrtke imaju stalni nedostatak zaposlenika. U provedbi radionica prednost će imati nezaposlene osobe u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područne službe Osijek s najmanje završenom srednjom školom. U slučaju da broj polaznika koje dostavi Zavod za zapošljavanje bude manji od 20, Odjel za matematiku objavit će poziv za sudjelovanje u radionicama i drugih zainteresiranih osoba. U izvođenju radionica sudjelovat će profesori Odjela za matematiku i stručnjaci iz prakse, a predviđeno trajanje je do lipnja 2022. godine.