Županija će europskim novcem obnoviti sve školske zgrade


Osječko-baranjska županija od 2017. godine provodi projekte energetske obnove zgrada u svom vlasništvu u vrijednosti 178,9 milijuna kuna. Prošle godine završena je realizacija 19 projekata, a u tijeku je 35 novih projekata energetske obnove zgrada osnovnih i srednjih škola, domova za stare i nemoćne osobe, domova zdravlja i Opće županijske bolnice Našice u vrijednosti 116,83 milijuna kuna (58 % su sredstva EU, 25 % Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, a 17 % Osječko-baranjske županije).

Najviše projekata Osječko-baranjska županija provodi na području Grada Osijeka. Lani je završila obnovu zgrade Graditeljsko-geodetske škole Osijek, a ove godine trebaju završiti radovi na energetskoj obnovi zgrada Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića i Medicinske škole Osijek, Doma za starije i nemoćne osobe Osijek, I. gimnazije Osijek te Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Ukupna vrijednost tih projekta je gotovo 50 milijuna kuna.

Kako bi se uvjerio u tijek radova župan Ivan Anušić sa suradnicima jučer (21. veljače 2020. godine) obišao je radove na energetskoj obnovi Medicinske škole Osijek i Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića Osijek, škola koje pohađa ukupno 1.010 učenika.

– Osječko-baranjska županija će napraviti energetsku obnovu zgrada svih škola i drugih ustanova kojima smo osnivač, a kao i u ove dvije škole koje danas obilazimo, postići ćemo velike uštede u energentima. S druge strane većinu sredstava koja su utrošena za ovu namjenu osigurali smo iz fondova Europske unije, dok je manji dio iz proračuna Županije – rekao je župan Ivan Anušić, a pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak istaknula je da će radovi na ovoj lokaciji biti gotovi do ožujka ove godine.

Zadovoljstvo tijekom obnove i njenim učincima iskazale su ravnateljica Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića Vlasta Opačak i ravnateljica Medicinske škole Sanja Dravinski.

Projekt energetske obnove zgrade Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića i Medicinske škole Osijek započeo je sredinom 2019. godine. Vrijednost projekta je 4.945.711,08 kuna, od toga sredstva EU iznose 2.993.279,57 kuna, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 1.360.577,06 kuna te Osječko-baranjske županije 591.854,45 kuna. Projektom su predviđeni radovi na obnovi vanjske ovojnice, zamjena stolarije i strojarski radovi (zamjena termostatskih i balansnih ventila i zamjena pumpe u toplinskoj stanici). Realizacijom projekta ostvarit će se smanjenje emisije CO2 u količini od 72,51 % godišnje, a predviđena ušteda toplinske energije godišnje iznosi 69,13 %. Energetski razred zgrada je bio F, a nakon obnove se očekuje da će preći u B.