Naslovnica NAJNOVIJE Županija dodijelila pohvalnice za izvrsnost osnovnoškolcima i srednjoškolcima

Županija dodijelila pohvalnice za izvrsnost osnovnoškolcima i srednjoškolcima

foto:OBŽ

Osječko-baranjska županija nizom potpora i aktivnosti potiče izvrsnost u obrazovanju. Između ostaloga, organizira međužupanijsku i županijsku razinu natjecanja i smotri na području Osječko-baranjske županije s ciljem poticanja rada učenika u izvannastavnim aktivnostima, razvijanja natjecateljskog duha i odgovornosti za timski rad, poticanja kreativnosti, maštovitosti te intelektualne radoznalosti učenika.

 Danas je (18. lipnja 2024. godine), u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije održana Svečana dodjela priznanja i pohvalnica za natjecanja i smotre izvrsnim učenicima čiji su trud, zalaganje i uspjeh na ponos školi, lokalnoj zajednici i županiji. Sredstva osigurana u proračunu Osječko-baranjske županije za organizaciju i izvođenje natjecanja i smotri u 2024. godini iznose 50.000,00 eura. 

– Osječko baranjska županija organizira županijsku i međužupanijsku razinu natjecanja za učenike osnovnih i srednjih škola u različitim kategorijama, dakle imamo 46 povjerenstava na razini osnovnih i srednjih škola, a ove su se godine natjecala 2233 učenika. Ukupno imamo 139 prvih mjesta i oni su nakon ovih natjecanja išli su na državna natjecanja, neki od njih su se jako dobro i tamo pokazali i osvojili čak i prva mjesta na državnim natjecanjima – rekla je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije. 

U Osječko-baranjskoj županiji u ovoj školskoj godini održano je 46 županijskih odnosno međužupanijskih natjecanja, od toga 18 u osnovnim i 28 u srednjim školama. U osnovnim školama sudjelovalo je 1.296 učenika i 590 mentora, a u srednjim školama je sudjelovalo 937 učenika i 333 mentora. Osnovnoškolci su osvojili 97, a srednjoškolci 73 prva mjesta.

Osječko-baranjska županija ulaže u obrazovanje, kroz projektno financiranje i vlastita sredstva samo u 2024. godini osigurala je ukupno 27,5 milijuna kuna.

– Želimo učenike poticati na izvrsnost, motivirati ih da budu što bolji u onome za što su nadareni, da se dodatno razvijaju i trude, rade i uče. Svečana dodjela priznanja je dobra prilika da mladim ljudima pokažemo koliko su nam važni, da pokažemo koliko su njihovi mentori važni zbog svega onoga što se su ih naučili, što su ih usmjerili da pokažu svoju izvrsnost. Od prošle godine dodatno stimuliramo i nagrađujemo najbolje po završetku osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja te učenike koji su n državnim natjecanjima osvojili jedno od tri prva mjesta – rekao je obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić. 

Nešto više od 90.000 eura Županija je osigurala za projekt nagrađivanja izvrsnosti učenika, mentora i najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika koji će se održati ujesen ove godine drugi put za redom. Izvrsnost se potiče i stipendijama te kroz Regionalne centre kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke i Elektrotehničke i prometne škole i Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske.Po broju škola, osječko-baranjska županije je vodeća i u Eksperimentalnom programu „Osnovna škola kao cjelodnevna škola: Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja“ jer se provodi u čak  13 osnovnih škola s područja Osječko-baranjske županije. Kroz ovaj je projekt do sada uloženo 2,6 milijuna eura u unaprjeđenje kvalitete nastave županijskih škola.

Omogući obavijesti i budi uvijek u tijeku s najnovijim vijestima Prihvaćam Ne, hvala