Županija kupila dva kamiona za obuku učenika – vozača

U osječkoj podružnici Auto Hrvatske danas (14. svibnja 2019. godine) župan Ivan Anušić predao je na uporabu teretna vozila Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek te Prvoj srednjoj školi Beli Manastir. Novi kamioni za obuku učenika ovih škola za zanimanje vozač motornog vozila bili su potrebni jer su postojeća vozila stara 13 godina. Osječko-baranjska županija je stoga osigurala sredstva i provela postupak nabave za vozila marke MAN TGL 12.220, i to s detaljno određenim tehničkim specifikacijama. Ukupna vrijednost svakog vozila s PDV-om iznosi 597.500,00 kuna.

– Kao osnivač ovih škola Osječko-baranjska županija osigurala je 1,2 milijuna kuna za nabavu novih vozila potrebnih za obuku učenika za zanimanje vozača u ove dvije škole. To je još jedna potvrda kontinuiranog investiranja Županije u obrazovanje, a za škole je preduvjet za nastavak kvalitetne realizacije nastavnog plana i programa za ovo zanimanje – rekao je župan Ivan Anušić.

Ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić ističe da su učenici nakon trogodišnjeg školovanja spremni za samostalno upravljanje vozilom, a da bi dobili vozačku dozvolu potrebno je zadovoljiti i vanjsko vrednovanje u HAK-u. Interes učenika za upis je velik, no za povećanje kvota potrebno je riješiti pitanja prostora u školi te broja instruktora. Novim vozilom zadovoljan je i ravnatelj belomanastirske Prve srednje škole Marko Ilijašev koji ističe da su i pojedini prijevoznici zainteresirani za stipendiranje i zapošljavanje učenika ovog zanimanja.

Od 2006. godine do sada obuku za vozača motornog vozila prošlo je 311 učenika Elektrotehničke i prometne škole Osijek te 232 učenika u Prve srednje škole Beli Manastir. Sada je u obuku u obje škole uključeno ukupno 40 učenika.