Dnevna svjetla na automobilima obavezna od 1. studenoga

foto: Cavna

Od 2019. godine Zakon o sigurnosti prometa na cestama definira obavezu upaljenih svjetala datumski, a ne samo tijekom zimskog računanja vremena, što je prije bio slučaj. 

Tako članak 102. zakona kaže da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka. Podsjetimo, na motociklima i mopedima za vrijeme vožnje moraju uvijek biti upaljena kratka svjetla. 

Vjerojatno je i za očekivati kako će i policija sada biti agilnija. Vozače koji postupe suprotno odredbama ovog članka kaznit će se novčanom kaznom od 30 eura.

Druga važna promjena u prometu u studenom su zimske gume. U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

Isto tako vozači su također dužni, prije uključivanja u promet, na vozilu očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu.

Za vozila koja ne budu imala propisanu zimsku opremu propisana je kazna od 660 do 1990 eura za pravne ili fizičke osobe.