HROK se vraća na scenu: Banke će opet razmjenjivati podatke o računima

Nakon usklađivanja s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR), kreditne i financijske institucije, članice grupa kreditnih institucija u Republici Hrvatskoj, u ponedjeljak, 26. kolovoza 2019., nastavljaju s djelomičnom razmjenom podataka o građanima, i to samo za klijente koji nisu ispunili svoju dospjelu obvezu u roku. Navedena razmjena podataka obavljat će se pomoću informatičkog sustava pod nazivom „DOR sustav“, u okviru HROK-a.

Kreditne i financijske institucije, korisnici DOR sustava, obrađivat će podatke o neurednosti u ispunjavanju obveza svojih klijenata s ciljevima kvalitetne procjene sposobnosti klijenata za urednom otplatom njihovih obveza te smanjivanja, odnosno izbjegavanja rizika loših plasmana i prezaduženosti klijenata.

Više informacija o DOR sustavu, odnosno razmjeni podataka o klijentima koji nisu ispunili svoju dospjelu obvezu u roku, kao i svojim pravima u vezi s navedenom obradom podataka, građani mogu dobiti u poslovnicama kreditnih i financijskih institucija s kojima imaju poslovni odnos, kao i na njihovim internetskim stranicama. Aktualni popis institucija koje razmjenjuju navedene podatke kao korisnici DOR sustava.

Popis korisnika DOR sustava:

 1. ADDIKO BANK d.d.
 2. BANKA KOVANICA d.d.
 3. ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK d.d.
 4. HRVATSKA POŠTANSKA BANKA d.d.
 5. IMEX BANKA d.d.
 6. ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.
 7. KARLOVAČKA BANKA d.d.
 8. OTP BANKA HRVATSKA d.d.
 9. PBZ STAMBENA ŠTEDIONICA d.d.
 10. PODRAVSKA BANKA d.d.
 11. PRIVREDNA BANKA ZAGREB d.d.
 12. RAIFFEISENBANK AUSTRIA d.d.
 13. SBERBANK d.d.
 14. SLATINSKA BANKA d.d.
 15. WÜSTENROT STAMBENA ŠTEDIONICA d.d.
 16. ZAGREBAČKA BANKA d.d.