Potpisano 13 novih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava EU

Pod predsjedanjem Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u Orahovici je jučer (3. rujna 2019. godine) održana 9. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj je sudjelovao i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. Sjednica je održana u prostorijama Srednje škole „Stjepan Ivšić“, a kao domaćini skupa nazočne su pozdravili župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i gradonačelnica Grada Orahovice Ana-Marija Petin.

U uvodnom izlaganju premijer Plenković je rekao da Savjet ispunio očekivanja. U okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem osigurano je 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija, a već je angažirano 10,7 milijardi kuna. Naglasio je kako je ovim Projektom u protekle gotovo tri godine poslana politička poruka, a gospodarski i razvojno se podiže kvaliteta života u Slavoniji, Baranji i Srijemu, što pridonosi i demografskoj revitalizaciji na tom području. Dodao je da će se tim putem nastaviti, a Slavonija, Baranja i Srijem bit će prioritet Vlade i u idućoj financijskoj perspektivi Europske unije.

Članovi Savjeta usvojili su Informaciju o dosadašnjoj provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem koju su podnijeli ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. O mjerama iz nadležnosti ministarstava govorili su državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić, te potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, a na kraju je vođena objedinjena rasprava te doneseni zaključci.

– I iz današnjih izlaganja vidljivo je da smo započeli s ozbiljnim poslom, što rezultira isto takvim projektima i financijskim sredstvima. Mi kao župani, kao i svi gradonačelnici i načelnici na području naših pet županija, imamo obvezu pratiti sve aktivnosti, događanja i mogućnosti glede fondova Europske unije, kao i natječaje koje naša ministarstva raspisuju jer rezultati ovog Projekta ne ovise samo o Vladi RH nego prvenstveno o nama, našoj inicijativi, viziji, znanju, strategiji i spremnosti da projekte koje možemo isfinancirati imamo spremne za realizaciju i s projektnom dokumentacijom. S nestrpljenjem očekujemo novu financijsku perspektivu i nove statističke regije unutar Hrvatske kao iznimno važne za ovo područje koje je manje razvijeno od Zagreba i središnje Hrvatske te je do sada bilo na neki način onemogućeno u razvoju, realizaciji određenih projekta i povlačenju sredstava od EU. Predlažemo da se u novoj financijskoj perspektivi prilagode projekti i fondovi koji se mogu financirati iz EU fondova prema potrebama i značaju za ovo područje kako bi nam mogli omogućiti daljnji razvoj gospodarstva. Pri tomu moramo biti maksimalno angažirani i u kontinuiranoj komunikaciji, kao što do sada i jesmo, a nemojmo očekivati rezultate nakon samo godinu-dvije. Rezultati su statistički već vidljivi, no za konkretne pomake kakve žele osjetiti žitelji naših pet županija moramo se još dobrano potruditi da bi se uspjeli vratili iz depresije koju smo imali do prije par godina – rekao je župan Ivan Anušić. Dodao je da je priprema zajedničkog nastupa pet slavonskih županija u Bruxellesu završena, međusobni odnosi su ugovoreni. Osobe koja zastupaju sve županije već su u Bruxellesu, pa će se u listopadu na Danima otvorenih vrata zajednički predstaviti cijela regija.

U okviru sjednice Savjeta upriličeno je potpisivanje i uručenje 13 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava općinama i gradovima s područja Osječko-baranjske županije koji se financiraju u okviru ITU mehanizma. To su projekt E-mobilnost, tri projekta u okviru Poziva Revitalizacija kulturne baštine urbane aglomeracije Osijek (List do lista – industrijska baština Belišća, Osiguranje preduvjeta za revitalizaciju i obnovu Galerije Petar Smajić Ernestinovo te Izrada projektno-tehničke i studijske dokumentacije za obnovu dvorca Eugena Savojskog u Bilju) i devet projekata u okviru Poziva Biciklističke staze urbane aglomeracije Osijek (Biciklističke staze Općine Antunovac, Biciklističke staze u Gradu Valpovu, Mobilnost u Gradu Belišću, Biciklističke staze Grada Osijeka Biljska cesta i Tenjska cesta, Biciklistička staza u Općini Darda, Izgradnja biciklističke infrastrukture u Općini Ernestinovo, Izgradnja biciklističko-pješačke staze od Satnice do Petrijevaca, Biciklističko-pješačka staza Biljska cesta te Izgradnja biciklističkih staza u Čepinu).

Prije sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem župan Ivan Anušić nazočio je svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana Virovitičko-podravske županije koja je održana u Virovitici, a kojoj su uz premijera Andreja Plenkovića i predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović nazočili mnogi uzvanici.