Porast broja požara na području Baranje ove godine zabilježeno 68 požara!

Tijekom 2019. godine zabilježeno je više požara nego u cijelog prošloj godini. Naime tijekom prvih 78 dana ove godine zabilježene su 63 požarne intervencije, a u istom razdoblju prošle godine zabilježeno je njih 20, a tijekom cijele prošle godine zabilježeno njih ukupno 59, na području Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Beli Manastir i VZ Baranje. Zbog ovog problema razgovarali smo s Danielom Časarom, zamjenikom zapovjednika JPVP Beli Manastir.

Kao glavni uzrok požara navodi se spaljivanje biljnog otpada na poljoprivrednim i zapuštenim površinama koje se obavljaju bez nadzora. Zamjenik zapovjednika Časar naglašava kako prisustvo jedne osobe na području spaljivanja otpada nije nadzor. Požari se na taj način šire i ne mogu se kontrolirati, nego dolazi do potrebe za intervencijom vatrogasaca.

foto:MB PRESS

Od zamjenika zapovjednika Časara saznajemo kako bi bilo najbolje za građane da uopće ne spaljuju biljni otpad, to je savjet koje se daje svima. Ako je spaljivanje biljnog otpada nužno, potrebno je obavijestiti nekoliko službi prije samog paljenja. Prvo je bitno obavijestiti najbliži DVD koji se osigurati požarišni prostor dok ne izgori ono što je potrebno. Osim njih potrebno je obavijestiti centar 112 i Vatrogasni obavještajni centar Beli Manastir, kako bi sve relevantne službe bile obaviještene o osiguranom požarištu.

Ove službe međusobno komuniciraju preko sustava UVI – upravljanje vatrogasnim intervencijama koji je započeo s korištenjem početkom tekuće godine. ”Zamolio bi građanstvo da ne spaljuju biljni otpad, ali ako baš moraju da biraju dan kada ne piri vjetar i da obavijeste sve potrebne službe.” – savjetuje zamjenik zapovjednika JPVP Beli Manastir Daniel Časar.

Što tiče VZO Bilje kod njih je ove godine zabilježeno 5 požara od toga 3 otvorenog prostora, jedan požar dimnjaka te jedan požar objekta. – izjavio je za Željko Kolarić zapovjednik VZO Bilje.

Kada zbrojimo sve naveden podatke dolazimo do 68 požarnih intervencija na području Baranje u 78 dana ove godine odnosno 200% više požarnih intervencija u odnosu na isto razdoblje prošle godine.