Premijera predstave ”Ženidba i udaja” do suza nasmijala mnogobrojnu publiku

Jučer je održana premijera predstave ”Ženidba i udaja” u Centru za kulturu Beli Manastir. Gradsko kazalište Beli Manastir ovom premijerom obilježilo je 90 godina kazališta u Belom Manastiru. Ovom komedijom glumci su nasmijali sve prisutne, a po posjećenosti možemo zaključiti kako Baranjci vole kazališnu umjetnost.

Prema zapisima može se reći da kazalište u Belom Manastiru postoji od kazališne sezone 1928./29., odnosno 90 godina. U daljnjem održavanju kazališne kulture na području Baranja planove je poremetio Domovinski rat te kazalište prisilno prestaje s radom. Iako volje i ljubavi prema ovoj vrsti izvedbene umjetnosti nikada nije nedostajalo. Tako je i u ratnim godinama postojala dramska skupina KUD Pelmonostor. Za belomanastirsko amatersko kazalište, kakvo danas poznajemo, zaslužni su Daniela Taslidžić Herman, Branko Katalinić i Zoran Herman koji su 2007. godine i službeno osnovali udrugu Gradsko kazalište Beli Manastir. Iako je ovo kazalište amatersko, pronalazi se put k profesionalizmu, i to 2015. godine s uspješnicom ,,Dnevnik Anne Frank”. Kazalište u Belom Manastiru danas djeluje kroz dramski studio za mlade i dramski ansambl pomiješan amaterskim i akademskim glumcima.

Komedija ”Ženidba i udaja” svojim premijernim prikazivanjem privukla je mnoge Baranjce koji su belomanastirsku kino dvoranu popunili do zadnjega mjesta. Od samoga početka predstave svi prisutni smijali su se iz sveg glasa, a u takvom raspoloženju su i zaključili predstavu. Predstavu je otvorio Nebojša Šimić, koji je član redovnog ansambla GK Beli Manastir od njegovog osnivanja. Za ovu predstavu pokrenute su i mnoge suradnje tako su glumili i glumci osječkog HNK, višestruko nagrađivana Petra Bernarda Blašković i svima dobro poznati Vladimir Tintor koji je poručio kako je ova predstava bila obostrano zadovoljstvo publike i glumaca. Prokomentirao je i utiske nakon suradnje s GK Beli Manastir: ”Utisci nakon suradnje s GK Beli Manastir su jako pozitivni, zapravo se nisu promijenili nakon prve probe, jer smo baš lijepo tu dočekani i nekako svi ovdje ljudi su raspoloženi i vole kazalište.”

Glavnu mušku ulogu, utjelovio je slobodni umjetnik Ivan Vukelić. Osim iskusnih glumaca na pozornici se našla ekipa kojoj je to prvo iskustvo na daskama koje život znače. Naime, poseban karakter predstavi dao je tamburaški sastav Kas, čiji su članovi osim sporedne uloge pratili predstavu glazbom i zvučnim efektima. Glavna zvijezda bila je, već spomenuta, Daniela Taslidžić Herman koja je u ovoj glumačkoj izvedbi oduševila publiku. Osim što je glumica i osnivačica ovog kazališta, Daniela je predsjednica ansambla i voditeljica kazališnog odjela u Centru za kulturu Grada Belog Manastira. Kao voditeljica kazališnog odjela naglašava kako je ova kazališna sezona, kao devedeseta, posebna. Najavljuje ove kazališne sezone još jednu zanimljivu premijeru i dječji kazališni festival u svibnju.

”Nadam se da ćemo uspjeti u svojoj misiji da iz udruge postanemo pravo profesionalno kazalište kako Beli Manastir zaslužuje” – navodi Daniela kao najveći motiv u nastavku rada.