Proslava Dana mađarske kulture u Bilju

Ove godine Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH) održala je središnju proslavu Dana mađarske kulture u Bilju. Na ovom događaju uručena su i priznanja koja dodijeljuje DZMH. Nagradu za životno djelo Gedeon Ács dobili su nekadašnji generalni konzul Mađarske u Osijeku, Antonio De Blasio, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, József Magyar i dugogodišnji predsjednik, sada počasni predsjednik DZMH-a Árpád Pasza.

Dan mađarske kulture obilježava se od 1989. godine i to 22. siječnja jer je prema rukopisu čuvanom u mađarskom Nacionalnom muzeju. Ferenc Kölcsey na taj dan dovršio mađarsku himnu u Szatmárcsekeu.

Nije slučajno što je od svih mađarskih kulturnih vrijednosti baš dan rođenja mađarske himne postao danom mađarske kulture. Jedan od najvećih pjesnika reformacije izvorno je svojoj pjesmi dao dulji naslov: „Himna – kroz burna stoljeća mađarskog naroda”. Ona je postala nacionalna himna Mađara, pjesma koja izražava identitet mađarske zajednice. Mađarska himna ne slavi niti kralja, vladara niti drugog povijesnog junaka. Ona je zapravo molitva ljudi za naciju koja prolazi kroz teška vremena i započinje sa  “Blagoslovi Bože Mađare!”.

Povodom ovog dana  Demokratska zajednica Mađara Hrvatske svake godine organizira svečani kulturni program. Pretprošle godine su priredili jedinstvenu kazališnu predstavu, dok su prošle godine organizirali svečani program s mađarskim osnovnoškolcima u Hrvatskoj.Za DZMH je njegovanje i oživljavanje mađarske kulture od ključne važnosti, zato su ove godine na svečanost pozvani učenici Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku, koji su odali počast mađarskoj kulturi.

Himnu Ferenca Kölcseyja recitirala je Edina Požar, a pjesmu Mihálya Vörösmarty (Szózat) Dorina Dankoš. Pripremila ih je profesorica Nikolett Ferenczi, koja je ujedno zadužena za dječju glumačku skupinu Dörömb, čiji su članovi učenici Prosvjetno-kulturnog centra, OŠ Lug i OŠ Zmajevac. Glumačka skupina je odigrala baladu “Kőmíves Kelemenné”, narodnu pjesmu izvela je Žofi Čifari s učiteljicom Marijom Vereš dok su u zajedničkoj glazbenoj točki sudjelovali mješoviti zbor Luga i Kopačeva, zbor DZMH-ove udruge u Kotlini i Janoš Bico na gitari.

Robert Jankovics, predsjednik DZMH-a, u svom govoru naglasio je važnost očuvanja i njegovanja mađarske kulture te rekao da svi moramo dati dio sebe, dio svog truda kako bismo osigurali da mađarske zajednice u Hrvatskoj i u budućnosti budu u mogućnosti obilježavati taj dan.

Dodijeljene su nagrade za životno djelo Gedeon Ács

Na posljednjoj sjednici, izvršno predsjedništvo DZMH-a odlučilo je dodijeliti nagrade za životno djelo Józsefu Magyar, mađarskom veleposlaniku u Zagrebu, Antoniu De Blasio, bivšem generalnom konzulu Mađarske u Osijeku te počašnom predsjeniku DZMH, Árpádu Paszi. Proslavi su nazočili Orsolya Pacsay-Tomassich, državna tajnica mađarskog Ministarstva vanjskih poslova i Judit Pirityiné Szabó, voditeljica odjela državnog tajništva za nacionalnu politiku pri Vladi Mađarske. Obje su naglašavale važnost održavanja ovakvih proslava u dijaspori  jer one dodatno jačaju mađarsku zajednicu.