U srpnju stiže novo povećanje mirovina, evo koliko će iznositi

foto: Pixabay

Kako se mirovine usklađuju prema mjesečnim kretanjima cijena i prosječne plaće u proteklom polugodištu u odnosu na ono koje mu prethodi, za konačni izračun treba pričekati podatke Državnog zavoda za statistiku o cijenama i plaćama za svibanj, odnosno lipanj, što će biti poznato u konačnici tek u kolovozu. – Piše Tportal.

‘Ovih dana Državni zavod za statistiku objavio je podatke o cijenama za svibanj i plaćama za travanj. Cijene, odnosno inflacija su u razdoblju siječanj- svibanj u odnosu na srpanj- studeni rasle 0,4 posto, dok su plaće ‘eksplodirale’ zbog povećanja plaća državnih i javnih službi za čak 32 posto. U razdoblju siječanj- travanj u odnosu na srpanj- listopad plaće su rasle za 10,2 posto pa prema još uvijek staroj formuli 70:30, usklađivanje mirovina u ovom trenutku bi iznosilo 7,26 posto. Za konačan postotak usklađivanja od 1. srpnja nedostaju podaci o cijenama za lipanj, kao i o plaćama za svibanj i lipanj, što ćemo saznati 20. kolovoza. Iako ovaj postotak nije konačan, želio sam svoje prijatelje dodatno raspoložiti za praznik’, objavio je na Dan antifašističke borbe Šemper na svom Facebook profilu.

Na prosječnu mirovinu od 534 eura, koliko dobiva nešto manje od milijun hrvatskih umirovljenika prema općim propisima, ne računajući isplate u inozemstvo, povećanje od oko sedam posto donosi oko 37 eura veću mirovinu.

Za isplatu srpanjskog usklađivanja treba se strpjeti do rujna kada stižu veće mirovine za kolovoz, sa zaostacima za srpanj.

Premda se očekivalo da će, prema još lanjskim obećanjima Vlade, nova formula usklađivanja u omjeru 85:15, umjesto sadašnjih 70:30, zaživjeti od srpnja to se neće dogoditi, jer izmjena nije zakonski provedena. Prema novom omjeru, usklađivanje bi, upozorava Šemper, bilo 8,73 posto.