11. veljače – Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače. Ustanovio ga je Papa Ivan Pavao II 1993. godine kako bi pozvao cijeli svijet i potaknuo ljude da promisle i osiguraju najbolje mogućnosti u brizi i njezi oboljelih te da zahvale svima koji skrbe o bolesnicima, zdravstvenim, socijalnim, vjerskim i drugim djelatnicima te volonterima.

Tim proglasom Papa je pozvao cijeli svijet na ozbiljno promišljanje onoga što zovemo patnjom,trpljenjem i bolešću. Uz bolesnike 24 sata dnevno su medicinske sestre i tehničari koji promatraju i procjenjuju tjelesno i psihičko stanje te ponašanje bolesnika, te prepoznavaju potrebu za sestrinskom skrbi i osiguravaju važne podatke liječnicima za prepoznavanje i praćenje toka bolesti.
Na osnovu istog planiraju, provode i ocjenjuju uspješnost sestrinske skrbi. To je iskustvo svakog čovjeka i svi se nađemo, kad-tad, u bolesti. U prihvaćanju te patnje, u borbi s njome, upućeni smo na pomoć svojih najbližih, ali i na struku, znanost i medicinu.

Zato je ovaj dan bolesnika prilika da se molimo za sve koji su u bolestima, ali također za doktore, bolničko osoblje, volontere kao i voditelje zdravstvenih ustanova.