17 zaraženih na području Osječko-baranjske županije

Proteklih nekoliko dana od pojave virusa COVID-19 broj zaraženih na području Osječko-baranjske županije bio je 7 osoba, dok je danas porastao na 17 zaraženih. Na redovnoj konferenciji za medije Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije obavijestio je javnost kako je većina novo zaraženih bila u kontaktu s dvoje zaraženih od jučer te da nisu svi građani Osijeka.

Prof. dr. Ljiljana Perić iz Klinike za infektologiju osječkog KBC-a objasnila je kako je većina zaraženih u dobrome općem stanju, dok je četvero zaraženih lakše bolesno i samo jedan pacijent je u srednje-teškom općem stanju koji je za sada stabilan.

Mato Lukić, ravnatelj Doma zdravlja Osijek najavio je kako se od sutra u šatoru koji će biti smješten u dvorište centralne zgrade Doma zdravlja Osijek uzimati uzorci za testiranje na koronavirus, i dalje prema naputku epidemiologa. Građani ne mogu sami doći na testiranje. Svakodnevno u 12 sati uzorci će biti dostavljani u Zavod za javno zdravstvo koje je u neposrednoj blizini Doma zdravlja.

Načelnik Policijske uprave Osječko-baranjske, Ladislav Bece, podnio je izvješće od kršenju samoizolacije. Naime u posljednjih 24 sata, zaprimljeno je 23 dojave o kršenju mjera samoizolacije, od kojih je 13 potvrđeno, a policija je još samostalno u 6 slučajeva utvrdila kršenje mjere samoizolacije, što je ukupno 19 slučajeva, što je povećanje u odnosu na prije. Trenutno u samoizolaciji na području Županije ima 139 osoba.

Također, dodao je kako je policija počela kontrolirati kretanje građana van mjesta prebivališta ili stalnoga boravka. Policija koja vrši kontrolu postavljena je na svim ulazima u Županiju te i na nekoliko mjesta unutar Županije. Osobe koje budu uhvaćene u kretanju van mjesta prebivališta ili stalnoga boravka bez važeće propusnice biti će vraćeni u mjesta, protiv njih biti će podignuta kaznena prijava te kazna u iznosu od 30 000 kuna.

Od postavljanja punktova kontrole kretanja građana na ulazu u Županiju ušlo je 1019 osoba s drugih područja, od kojih su 23 osobe s mjerom samoizolacije. To su osobe koje su same kontaktirale epidemiologa i na području Županije nastavljaju samoizolaciju.

”Vrijeme je da budemo ozbiljni. Situacija se pogoršava, no još uvijek je u stanju gdje ju možemo kontrolirati. Vrijeme je da pamet uđe u glavu i da stvarno poštujemo ono što nam se govori. Vrijeme je da svi oni koji su dobili naputak da budu u samoizolaciji da to slušaju. Nije vrijeme da glumimo svoju vlastitu pamet, da izmišljamo svoja vlastita pravila nego da uistinu poslušamo i da napravimo što nam se kaže.” – poručio je voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo u Osijeku prof.dr.sc. Karlo Kožul.

Dodao je kako svi oni koji su bili u kontaktu sa zaraženim osoba to prijave te da prijave sve osobe koji su bili s njima u kontaktu jer zataškavanjem informacija ne čine ništa dobro. ”Apeliram na građane da nam se jave, jer samo tako ćemo zaštiti njihove mame, tate, djede, možda i žene i djecu, dugi način ne postoji i molim Vas činite tako.”

Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović naglasio je kako epidemija nije prošla to što nekoliko dana na području Županije nije bilo novooboljelih osoba. Novi broj od 17 zaraženih znak je da epidemija nije završila te da moramo ozbiljno shvatiti sve naputke od nadležnih. Također je apelirao na sve gradonačelnike i načelnike da ne izdaju propusnice onima koji bi iz nedovoljno ozbiljnih razloga putovali van mjesta prebivališta.