Robert Jankovics susreo se s predsjednikom mađarskog parlamentarnog Odbora za vanjske poslove, Zsoltom Némethom

Predsjednik mađarskog Odbora za vanjske poslove, Zsolt Németh i prvi čovjek DZMH-a, Robert Jankovics sastali su se u utorak u Zagrebu. Na sastanku su razgovarali o aktualnim pitanjima, koja se odnose na položaj Mađara u Hrvatskoj. Između ostalog remizirali su količinu i intenzitet ulaganja mađarske Vlade u okviru DZMH-ove strategije za ruralni i gospodarski razvoj.

Nakon sastanka, Robert Jankovics izjavio je da je predsjednik mađarskog Odbora za vanjske poslove, Zsolt Németh od 1991-92. godine prijatelj DZMH-a i neprestano podupire organizaciju od samog početka. DZMH i mađarsko stanovništvo Hrvatske mogli su računati na njegovu pomoć čak i u najtežim vremenima.

– Drago mi je što i u budućnosti možemo računati na njegovu potporu o čemu svjedoči i činjenica da je tijekom posjeta Zagrebu izdvojio vremena za nas- rekao je Robert Jankovics, dodavši da je na sastanku izvijestio Zsolta Németha o trenutnoj situaciji i investicijama u redovima Mađara. Zahvalio je mađarskoj Vladi na podršci, koju pruža mađarskoj zajednici u Hrvatskoj.

Osim toga, razgovarali su i o izuzetno dobroj suradnji dviju zemalja sa aspekta manjina. Zajednički odbori dvije zemlje također dobro rade, što je rezultiralo i izgradnjom sportske dvorane OŠ Lug i učeničkog doma Prosvjetno-kulturnog centra Mađara.

Predsjednik mađarskog Odbora za vanjske poslove, Zsolt Németh izrazio je svoje zadovoljstvo plodonosnom suradnjom, posebno u okviru programa gospodarskog razvoja, koji hrvatska politika također podržava. Uvjerio je Roberta Jankovicsa da će mađarska Vlada nastaviti moralno, politički i financijski podržavati DZMH i to s ciljem očuvanja mađarskog identiteta u Hrvatskoj.