Održan prvi,ali ne i posljednji malonogmetni kup „Képes“

Po prvi put je uredništvo mađarskog tjednika “Új Magyar Képes Újság” organiziralo amaterski malonogometni turnir pod nazivom kup „Képes“. U sportskoj dvorani OŠ Lug natjecalo se sedam muških momčadi i dvije ženske ekipe. Cilj turnira se temeljio narekreaciji, opuštanju izajedničkom druženju.

Svake godine diljem Hrvatske mađarske zajednice organiziraju brojne tradicionalne i kulturne događaje što je i razumljivo, jer im je cilj očuvanje identiteta.Osim tih događanja u svoje godišnje programe pojedine zajednice počele su predviđati i sportska i rekreativna događanja.

– Cilj nam je na jedan dan okupiti ljubitelje nogometa iz naših mađarskih zajednica – rekao je urednik, Žolt Faraho, jedan od organizatora događaja.

Na kup su došle momčadi iz Baranje i Slavonije. Tim je formirala i redakcija tjednika “Új Magyar Képes Újság”, a natjecale su se i momčadi iz Kotline, Luga, Vardarca, Kopačeva, Laslova i Korođa. Natjecale su se i dvije ženske ekipe-  ženska ekipa “Képes Újság” i ženska momčad iz Kopačeva. Utakmice je sudio Milan Marciuš iz Kopačeva.

Prvim ovakav kup prošao je sa velikim interesom, kako od strane sudionika, tako i od gledatelja. Na tribinama su članovi obitelji, roditelji i djeca navijali svojim najbližima.

Na događaju je bio prisutan saborski zastupnik Mađara u Hrvatskoj, Robert Jankovics, koji je nakon govora šutom na gol otvorio kup.

Korođani su prvi

Momčadi su se borile u dvije skupine. Nakon što je u polufinalu momčad iz Korođa pobijedila momčad Kopačeva, a Vardarac je poražen od Laslova, Kopačevo i Vardarac su igrali za treće mjesto. Završilo je 7: 2 za Vardarčane, koji su time osvojili broncu.

Korođ osvojio zlato, a Laslovo završilo na drugom mjestu.

-Mogu samo pohvaliti rad organizatora. Bilo je dobro vidjeti toliko mađarskih sela okupljenih na kupu. Sve su ekipe dobro igrale –  rekao je Daniel Paprika iz Korođa.

Dvije ženske ekipe, koje su formirale, izašle su na teren prije finalnih utakmica. Pobjedila je ekipa “Képes Újság”  sa rezultatom 2:1.

– Ženski nogomet ima vrlo veliku tradiciju u Kopačevu, desetljećima je u Kopačevu postojala ženska ekipa koja je bila vrlo, vrlo uspješna čak i na razini županije.Na Obiteljskim danima pokušavamo oživjeti tu tradiciju, gdje žene igraju protiv muževa ili svoje djece. Kup nam je bila sjajna prilika da se natječemo protiv onih, koji nisu iz Kopačeva – rekla  je kapetanica ženske ekipe iz Kopačeva, Ilonka Ružička.

U ekipi “Képes Újság” našla se i najbolja golmanica kupa, Rozalija Jakumetović, koja se uspješno bacala na lopte usmjerene prema golu. Timove je do pobjede vodio sportski talent i entuzijazam, a još više ljubav prema igri. Svi su se složili kako pobjeda nije bila važna, već sport, zabava i zajednički provod.