Uručene Zelene povelje Osječko-baranjske županije

“Zelena povelja Osječko-baranjske županije”, javno priznanje za doprinos očuvanju okoliša te osiguravanju i poboljšavanju kakvoće življenja za dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja na području Osječko-baranjske županije dodjeljuje se povodom Dana planete Zemlje. Svečana dodjela održana je jučer, a župan Ivan Anušić uručio je Zelenu povelju Udruzi Osječki permakulturni aktivisti (Ospera) iz Osijeka za izuzetnu djelatnost u razvijanju ekološke svijesti i promicanju potrebe zaštite okoliša među građanima, Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana Osijek za Eko klub Magnolija i Dječjem vrtiću Zvončić iz Našica za izuzetnu djelatnost u stručnom i pedagoškom radu na odgoju i obrazovanju djece u oblikovanju i razvijanju svijesti o potrebi zaštite okoliša te Odredu izviđača „Iovallios“ iz Valpova za iznimnu djelatnost u oblikovanju i razvijanju svijesti o potrebi zaštite okoliša i promicanju potrebe zaštite okoliša.

– Svi ovogodišnji dobitnici su mladi ljudi, vrtići, osnovnoškolci, izviđači. Tako maleni već imaju svijest o važnosti očuvanja i zaštite okoliša, što će im svakako pomoći kad odrastu – rekao je župan.  

Potaknuti snažnim motivima da svatko treba dati svoj doprinos zaštiti i poboljšanju svakodnevnog života uz poruku da prirodu čuvamo i volimo, članovi  Udruge Ospera osmislili su posebne projekte koji upravo to sadrže. Jedan od takvih projekata je Solidarna i ekološka tržnica Osijek, koji provode već sedmu godinu i kojim spajaju lokalne ekološke proizvođače izravno s kupcima. Projekt se zasniva na očuvanju okoliša, cirkularne ekonomije, održivog razvoja i socijalnog poduzetništva. Riječ je isključivo o proizvođačima s ekološkim certifikatom. Još jedan izniman projekt je prikupljanje, čuvanje i multipliciranje starog autohtonog sjemena. Svake godine u veljači „osperaši“ organiziraju okupljanje svih zaljubljenika u stare sorte.

Djeca iz Eko kluba Magnolija, OŠ Frana Krste Frankopana Osijek rade brojne aktivnosti, kreativno zbrinjavaju otpad, uzgajaju ali i konzumiraju voće i povrće iz svog školskog biovrta. U suradnji s drugim institucijama sudjeluju u projektima, poput akcija čišćenja i zaštite rijeke Drave.

Dječji vrtić „Zvončić“ u Našicama smješten je u parku Pejačević koji im omogućava odličnu interakciju s prirodnim okruženjem. Bogatstvo raznolikosti biljnih vrsta, ptica, kukaca, livada, stalni su izvor ideja za najraznovrsnije aktivnosti. Tako mali sudjeluju u održavanju voćnjaka i povrtnjaka, cvjetnim sadnicama ukrašavaju vrtić, sade i beru začinsko bilje koje se koristi u njihovoj hrani, biološki otpad odlažu u kompostište. U vrtiću posebno napominju da se djeca potiču na aktivno sudjelovanje u životu zajednice ali i razvijanje i odgovornost prema prirodi, samome sebi i prijateljima.

Od 1975. godine u Valpovu djeluje Odred izviđača „Iovallios“ s ciljem promicanja i unaprjeđivanja naobrazbe i odgoja djece i mladih za snalaženje u prirodi i njezinog očuvanja. Mladi stječu izviđačka znanja u orijentaciji, kartografiji, topografiji, promatranju, izradi skloništa, dizanju šatora, obilježavanja Dana planete Zemlje s nizom posebnih sadržaja te organiziraju eko radionice kroz koje je prošlo više od 500 mladih. Ipak ono što je posebno važno istaknuti je da se djeca i mladi druže u ponekad zahtjevnim uvjetima u prirodi koju treba razumjeti i voljeti i kroz svladavanje niza vještina važnih za boravak u njoj.

– Djeca kao dobitnici Zelene povelje su nam vrlo važni, jer će oni svoja znanja i iskustva prenositi svojim vršnjacima i svojoj zajednici – istaknuo je župan Anušić.