Mozilla i Google obnovili ugovor kojim Google ostaje zadana tražilica u Firefoxu

Mozilla i Google produžili su suradnju kojom će najpopularnija internetska tražilica na svijetu ostati unaprijed postavljena kao prvi izbor unutar Firefox internetskog preglednika najmanje do 2023.

Iako nije službeno navedeno kolika je vrijednost dogovora, nagađa se da je riječ o 400 do 450 milijuna američkih dolara. Tako nešto potvrdit će se ili negirati kroz službenu objavu o suradnji krajem ove godine, kad ističe aktualni sporazum dviju kompanija, potpisan prije tri godine.

Lijepe su to vijesti za Mozillu, koja je u prosincu 2014., nakon punih deset godina, ostala bez izdašne suradnje s Googleom. Jer, tad se ta kompanija naprasno odlučila prestati “reklamirati” kroz Firefox, smatrajući da će time nešto dobiti po pitanju statusa koji ima Chrome internetski preglednik. Time je Mozilla ostala bez oko 300 milijuna dolara, koji su joj itekako mnogo značili u trenucima dok nije postojao sličan izvor prihoda tolikog novca.

Istina jest, Yahoo je s istom količinom novca zamijenio Google, ali bilo je jasno da Yahoo nema dugoročnu budućnost pa se ništa nije moglo planirati, kao što se može kad je Google u pitanju. Naravno, korisnicima jednako tako nije bilo isto obavljati pretrage preko Googlea ili preko Yahooa jer razlika je osjetna.

Srećom, u Googleu su prepoznali da im Firefox treba i 2017. je suradnja obnovljena. A sad i produžena, s tim da je više novca u igri no što je bilo prije tri godine.

Također, ovaj posao s Mozillom Googleu će zasigurno pomoći u povećanju već ionako velikog udjela na tržištu pretraživača interneta. Istovremeno, Firefox će zadržati utjecajnost jer Google ipak označava kvalitetu po pitanju internetskih pretraga. Kvalitetu koju nijedan drugi konkurent ne može nadomjestiti. Upravo zato novac nije jedini motiv Mozilli da održava što je duže moguće ovu suradnju…