Osijek Drone Expo – mjesto za ljubitelje dronova u Hrvatskoj

Drugi po redu sajam dronova Osijek Drone Expo ove se godine održava 10. i 11. svibnja u dvorani Gradski vrt, a ljubitelje bespilotnih sustava i njihovih najboljih rješenja očekuje najzanimljiviji program do sada. Uz klasični sajamski sadržaj – izložbe bespilotnih letjelica i dodatne opreme, očekuje nas i posebno atraktivna utrka dronova koja ove godine najavljuje jaču konkurenciju natjecatelja i veliki nagradni fond.

Uvertiru u jedini sajam dronova u Hrvatskoj dat će zanimljiva Konferencija u suorganizaciji s Poduzetničkim inkubatorom BIOS. Mjesto radnje Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku, a vrijeme radnje 9. svibnja od 9:30 do 16:00 sati.

Konferencija je namijenjena svim amaterima i profesionalcima koji koriste bespilotne sustave u svom okruženju, a naročito poljoprivrednicima jer je glavna tema ovogodišnje Konferencije upotreba dronova u poljoprivredi.

Prva hrvatska certificirana škola za drone operatere u organizaciji tvrtke Msan veliki je korak u osposobljavanju kadrova za upravljanje bespilotnim sustavima, a o važnosti osposobljavanja kadra za kojim postoji sve veća potreba na tržištu govorit će voditelj programa osposobljavanja, Goran Bajči iz tvrtke Msan.

Novosti unutar zakonodavnog okvira u Republici Hrvatskoj predstavit će Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo te Hrvatska kontrola zračne plovidbe putem AMC portala namijenjenog prijavi i kontroli letačkih operacija.

Ljubiteljima FVP letenja, ali i svima koji prate razvoj drone tehnologije i FPV sustava organizirana su predavanja gostiju koji dolaze iz SAD-a: Rotor riot, Ostrich air kao i predstavnici DCL – Drone Champions League – europske lige prvaka drone racinga iz Švicarske.  Zahvaljujući svjetskom uspjehu domaće ekipe Orqa FPV, Osijek Drone Expo ove će godine biti nezaobilazni događaj koji će okupiti veliki broj zainteresirane publike sa svih strana svijeta.

S obzirom na geografsko područje na kojemu živimo i trend porasta IT rješenja u Slavoniji i Baranji, organizatori naglašavaju važnost korištenja novih tehnologija u profesionalne svrhe, a sve u svrhu unaprjeđenja proizvodnih procesa. Konferencija je pravo mjesto susreta drone entuzijasta, IT stručnjaka, studenata i svih onih koji prate drone tehnologiju i FPV sustave.

Kako bi i najmlađi uživali u čarima nove tehnologije, organizatori su pripremili nekoliko zanimljivih radionica u suradnji s partnerima, stručnjacima iz STEM područja i u radu s djecom. Obrazovanje u područjima STEM-a donosi dinamičnost, modernost i otvorenost dajući učenicima osjećaj optimistične budućnosti, omogućuje bolje razumijevanje svijeta oko sebe, razvijanje znanstvene pismenosti  i analitički pristup rješavanju novih izazova kod učenika.

Radionica robotike u suradni s IRIM-om obuhvaća rad s edukacijskim robotom mBot koji omogućava jednostavan ulazak u svijet robotike istovremeno pružajući neograničene mogućnosti razvijanja STEM vještina kod djece. Programira se principom grafičkoga programiranja što omogućuje djeci da brzo nauče programiranje, kontroliraju robota i otkriju što više funkcija koje mBot ima.

Radionica micro:bit obuhvaća upoznavanje i rad s micro:bit edukacijskim mikroračunalnom. BBC micro:bit je edukacijski uređaj namijenjen jednostavnom učenju programiranja i elektronike te razvoju digitalne pismenosti općenito. Omogućava vrlo jednostavno programiranje u više programskih okružja i dopušta korisniku da u vrlo kratkom vremenu usvoji osnove programiranja i programskoga razmišljanja kroz jednostavan grafički programski jezik (JavaScript Blocks Editor), ali i stvaranje različitih kreativnih projekata.

Sudjelovanjem u micro:bit radionici polaznici će naučiti programirati micro:bit korištenjem jednostavnog grafičkog sučelja, izraditi interaktivne uređaje poput elektroničke iskaznice, virtualnog ljubimca, igraće konzole, uređaja za praćenje vježbanja i hodanja, mini kalkulatora.

Uz to, Algebra organizira digitalnu junior akademiju. Programabilni robot Ozobot ima važnu misiju – sudjelovat će u atletskom natjecanju u ulozi sportaša, a za to mu je potrebna pomoć! Polaznici radionice programirat će robota i naučiti kako različitom kombinacijom boja mogu upravljati robotom i rješavati zadatke. Radionica je prilagođena svim uzrastima – čak i do razine studenata, a težina joj varira ovisno o predznanju i brzini rješavanja problemskih i logičkih zadataka, sposobnosti kritičkog razmišljanja i kreativnosti.