Koliko Google zna o nama?

Facebook je u prvom planu kad se govori o prikupljanju privatnih informacija svojih korisnika, ali Google ni najmanje ne zaostaje po tom pitanju pa je zanimljivo vidjeti koliko točno zna, odnosno, koliko točno toga prikuplja kad boravimo online.

Najbolji odgovor bi bio “onoliko koliko mu dopustite”, ali ne bi bio dovoljan jer je ipak kompliciranije. Zapravo ne bismo mogli koristiti praktički ništa što koristimo ukoliko ne bismo dozvolili uvid u naše preferencije. U prosjeku, korisnici su “teški” dva gigabajta podataka, odnosno, oko 1,5 milijuna word dokumenata. Toliko toga Google prikupi o svakom od nas.

Moramo biti svjesni da svakim klikom na “besplatne usluge” poput Gmaila, Google Maps, i YouTubea zapravo pristajemo na određenu vrstu plaćanja i to s onim najkorisnijim – informacijama o našim preferencijama i navikama – koje Google potom unovči (kumulativno) milijardskim iznosima.

No, zbog toga se i nemamo pravo ljutiti. Prije svega, sami se odlučujemo na kreiranje primjerice Gmail računa i informacije koje upisujemo također dajemo dobrovoljno. Dobra je vijest da postoje usluge kao Dashboarda na kojima možete manipulirati svojim podacima i poviješću. Bacite oko, ali nemojte se uplašiti koliko toga Google o vama zna bolje nego vi.

Također, zahvaljujući silnim podacima o lokacijama, korištenju aplikacija i raznim drugim aktivnostima, pametni telefon, odnosno Google, olakšava nam korištenje apsolutno svega i pritom uči o nama. Uz to, daje nam uvid u javni prijevoz, stanje u prometu općenito, nudi nam restorane, informira o koncertima, kinoprogramu, predstavama u kazalištima, stanju na burzama… Sve to ima cijenu, a ona je privatnost jer svaka Googleova usluga koju koristimo bilježi naše aktivnosti i one se pomno čuvaju.

Srećom, blokiranjem oglasa može se anulirati to prikupljanje informacija, ali ono se ne može zaustaviti u slučaju da korisnik želi nesmetano koristiti brojne usluge na internetu.