”Tramvaj – Osijek”: Facebook stranica za ljubitelje i korisnike osječkih tramvaja!

Tramvaji su u Osijeku jedno od najzastupljenijih prijevoznih sredstava koje koriste i stari i mladi svakodnevno. No, da se Osječani voze tramvajima već 135 godina rijetko tko zna. Baš iz toga razlika zaljubljenik u tramvaje Zvonimir Benc iz Retfale osnovao je Facebooku stranicu ”Tramvaj – Osijek” te putem nje informira sve korisnike o općim informacijama kao što su vozni red, ali i o povijesti ovog prijevoznog sredstva u gradu na Dravi.

”Tramvaj je nama prvenstveno ljubav.” – poručio je Zvonimir.

Zvonimir se u tramvaje zaljubio još u dobi od 7 godina, a ostatak života upravo je obilježen time. Ljubav prema tramvajima u obitelji Benc izgleda je nasljedna s obzirom da je Zvonimirov otac vozač tramvaja već 26 godina. Zvonimir kaže kako je uživao kao dijete posjećivati svoga oca na radnome mjestu, u osnovnoj školi najčešće se igrao tramvajima i crtao. Sve to je vodilo k prometnoj srednjoj školi, a danas do stranice ”Tramvaj – Osijek”. Kao glavnu motivaciju za ovu stranicu navodi ne znanje ostalih ljudi o povijesti osječkog tramvaja, ali i ne iskorištavanje istoga u turističke i promocijske svrhe Osijeka.

”Tramvaj – Osijek” prati preko 1500 ljudi, podijeljenih u dvije skupine. Prva skupina su zaljubljenici u tramvaje, kao Zvonimir, dok su druge zanimaju informacije o voznim redovima, trenutnom stanju na tračnicama, zastoju i slično. Sve objave i sve upite na stranici obrađuju Zvonimir i njegov suradnik. No, s obzirom na obim posla važna je i suradnja s GPP-om koji je prepoznao njihovu vrijednost te su osnovali suradnju. Iako se ne bave previše s negativnim komentarima ljudi, poneke dobre sugestije i kritike proslijede GPP-u.

Zvonimir smatra kako tramvaj treba postati osječki simbol jer ipak ove godine slavi 135 godina rada (1884.-2019.). Osim toga navodi tramvaji kao prijevozno sredstvo koje ima velik kapacitet, ne zagađuje okoliš, nije bučan, rasterećuje gradski promet. Poručuje kako će se truditi podići svijesti o vrijednosti tramvaja te kako su ovom stranicom krenuli na dobar put u ostvarenju svojih ciljeva.

Zvonimir poziva sve Osječane i Osječanke da uzmu svoju djecu, unuke i naprave krug tramvajem kako bi se vratili u svoje mlade dane jer kaže: ,,Osijek je iz tramvaja puno ljepši!”

“Na kraju bi se zahvalio svim pojedinima i GPP-a i drugim koji nas podržavaju te nam pomažu u radu na način da nam dostavljaju fotografije i informacije” poručio je Zvonimir na kraju ove lijepe priče.