26. srpnja slavimo blagdan Sv. Ana

Sveta Ana poznata je kao zaštitnica braka, domaćica, trudnica i majki, ali i rudara, siromaha, krojača, zlatara i stolara. U borbi protiv nevremena ili bolova, ali i želji za sretnim porodom i dobrim brakom vjernici se okreću ovoj svetici te ju mole za pomoć.

Sveta Ana majka je Blažene Djevice Marije, a njezin dan slavi se 26. srpnja. Prema određenim vjerovanjima Ana i Joakim tek su u kasnijim godinama dobili dijete za koje su godinama molili stoga se trudnice i dojilje obraćaju upravo njoj kako bi im zaštitila nerođeno ili tek rođeno dijete te blagoslovila ukućane.

Ovaj blagdan slavi se i kao dan baka i djedova, a vjernici joj se mole i za blagu smrt jer se vjeruje da su uz nju na posljednji dan bili Marija i Isus. Kako se vjeruje da je rođena i umrla u utorak posvećen joj je upravo taj dan u tjednu.

Svetište je sveto mjesto koje hodočasnici obilaze jer je povezano s određenom relikvijom, čudom ili pak tradicijom. Poznata svetišta Svete Ane u Europi su u Francuskoj, Engleskoj i Njemačkoj, dok je u Hrvatskoj najpoznatije Svetište kod Belišća. Velik broj crkvi nosi upravo ime ove svetice, a brojni poklonci i kipovi nalaze se diljem Hrvatske.

Izvedenice imena Ana su: Aneta, Anica, Anita, Anka, Ankica, Anja, Anika. Svima koji nose ova imena želimo sretan imendan!