3 vještine vrhunskih lidera

Istinski i najsposobniji lideri prilagodili su se „novom normalnom“ tijekom pandemije koronavirusa tako što su vjerovali u svoju emocionalnu inteligenciju, ali i onu „običnu“ inteligenciju. Samim time, uspjeli su doprijeti do ljudi, bez obzira što su im fizički bili daleko.

Naravno, to je polučilo dobre rezultate i posao nije patio, bez obzira na krizu s kakvom se svijet u ovom stoljeću još nije susreo. Logično je da se nisu svi lideri uspjeli prilagoditi, ipak se posao razlikuje od kompanije do kompanije i oni koji su bili pod većim stresom sigurno su imali više problema kako povući adekvatne korake.

Ali, zato u nastavku teksta donosimo tri ključne vještine koje izdvajaju u vremenima ovakve krize najbolje lidere od onih dobrih ili manje dobrih…

1. Vodite sa sklopom koji pokazuje volju za učenjem

Iako lideri imaju ljude ispod sebe u hijerarhijskom smislu, ne smiju se postavljati iznad njih u smislu posla. Jer, dok lider brine da stvari funkcioniraju, svaki zaposlenik isto tako brine da funkcionira segment kojim se bavi. Zato je potrebno konstantno slušati što se događa, biti otvoren za nove ideje i ne bježati do promjena.

2. Vodite s pozitivnim sklopom

Najlakše je u mračna doba dići ruke pa se prepustiti negativnim mislima te samim time i negativnom ponašanju. Oni najcjenjeniji lideri će baš u takvim trenucima tražiti pozitivne detalje kojima bi potaknuli zaposlenike da daju svoj maksimum, ma koliko god se to u datoj situaciji činilo teško. Ne kaže se bez razloga da lijepa riječ otvara i željezna vrata.

3. Vodite sa sklopom koji misli na zajednicu oko vas

Poveće organizacije su kao poveće obitelji i koliko god bila floskula to što ih se tako često naziva, istina je da lideri moraju pristupati svima oko sebe kao da su im obitelj. Dakle, moraju misliti na tu zajednicu ljudi, slušati ih, bodriti kad treba i poticati. Naravno, ponekad je potrebna i kritika, ali najvažnije je inzistirati na zajedništvu, posebno u trenucima kad treba riješiti teške probleme.