30. godišnjica vojno-policijske akcije “Kopački rit”


Polaganjem vijenaca kod križa na Biljskoj cesti danas, 18. prosinca 2021. godine, počelo je obilježavanje 30. godišnjice vojno-policijske akcije „Kopački rit“. Vijenac u počast stradalim hrvatskim braniteljima položio je i zamjenik župana Mato Lukić te saborski zastupnik Goran Ivanović, uz predstavnike Ministarstva hrvatskih branitelja, policije i braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

– Prije 30 godina, 16. prosinca 1991. godine neprijateljska vojska svojim se žestokim napadom približila prigradskom naselju grada Osijeka, Tvrđavici. Dva dana kasnije izvršen je prvi protuudar na jugovojsku te su im naneseni veliki gubitci zbog kojih su se morali povući na rezervne položaje. Tim je činom hrvatska vojska pokazala spremnost i hrabrost koje su se manifestirale i u narednim oslobodilačkim akcijama, a slobodno možemo reći da je akcijom „Kopački rit“ obranjen i sam centar Osijeka jer se od tada linije više nisu pomicale – kazao je zamjenik župana Mato Lukić.

Obilježavanje je posvećeno dvodnevnoj vojno-policijskoj akciji provedenoj sredinom prosinca 1991. godine, poznatoj i pod nazivom „Đavolja greda“, u kojoj su sudjelovali pripadnici 1. bojne 135. baranjske brigade, baranjske policije, izvidničke grupe Specijalne jedinice policije „Orao“, bojne „Frankopan“, Riječne ratne flotile i topništva 106. osječke brigade. Akcijom je spriječen pokušaj neprijateljskog spajanja okupiranih područja Baranje i istočne Slavonije te je oslobođeno područje između Bilja i Kopačeva i tako smanjena ugroza Osijeka. Bila je to prva ofanzivna akcija u kojoj su pripadnici Hrvatske vojske i policije oslobodili dio okupiranog područja Baranje. U akciju su poginula dva hrvatska branitelja, dok  je 12 ranjeno.