“40-godišnje putovanje” Proslava obljetnice Kulturno-umjetničke udruge Novi Bezdan.

Kulturno-umjetnička udruga Novi Bezdan proslavila obljetnicu postojanja. 40. obljetnicu postojanja je proslavio zbor narodnih pjesama Szivárvány, 20. tamburaški sastav Kubikos i 10. godišnjicu dramska skupina Komikus.

Prošla su desetljeća otkako se u ovom malom selu odvija neki oblik kulturnog života.

– Službeno formiranje udruge datira iz 1980. godine kada je osnovan ženski zbor, ali je već sredinom prošlog stoljeća djelovalala dramska skupina u selu s manjim ili većim prekidima – rekao je predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Petlovac, Kristian Palinkaš, koji je također dodao da je nakon Domovinskog rata udruga opet službeno osnovana. Zatim su osnovane tri sekcije udruge: zbor narodnih pjesama Szivárvány, tamburaški sastav Kubikos i naposljetku dramska skupina Komikus.

– Ove godine obilježavamo okruglu obljetnicu sve tri sekcije, jer je ženski zbor nastao prije 40 godina, tamburaški sastav prije 20 i dramska skupina prije 10 godina pa nismo mogli naći bolje vrijeme za održavanje svečanosti – rekla nam je predsjednica udruge, Ibolja Horvat. Također je rekla da sve tri skupine vježbaju s kompetentnim vođama na tjednoj bazi. Glumce vodi Livia Gal, zbor Šarolta Tomko, a tamburaški sastav Ištvan Dudaš kako bi dosegli visoku razinu koju je publika nedjeljne svečanosti mogla vidjeti u dvorištu Doma Mađara u Novom Bezdanu.

Nakon svečanih govora predsjednice udruge, Ibolje Horvat i saborskog zastupnika Mađara, Roberta Jankovicsa prvo su na pozornicu izašli zbor i tamburaški sastav i obradovali publiku izvedbom narodnih pjesama, a potom su i ostali pokazali svoje koreografije. Na lica su izmamili osmjeh dječja folklorna skupina iz Novog Bezdana s dvije koreografije, tamburaški sastav svojom solo izvedbom, zatim dramska skupina Komikus. Njihovu predstavu, koja je bila puna aktualnosti vezanih za epidemiološku situaciju, napisala je i režirala voditeljica dramske skupine, Livia Gal.

Nakon nastupa uslijedila je i kratka projekcija koja je uz pomoć fotografija prikazala 40 godina postojanja udruge. Na kraju su organizatori darom i zahvalnicom zahvalili onima koji su se na neki način povezali s udrugom. Zahvalnica je dodijeljena saborskom zastupniku, Robertu Jankovicsu, predsjedniku Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Petlovac, Kristianu Palinkašu, lokalnom nogometnom klubu i vatrogasnoj udruzi te svim sponzorima kulturne udruge. Generalnom konzulu Mađarske u Osijeku, Béli Gárdos su također zahvalili na odazivu. Događaj je završio svečanim domjenkom tijekom kojeg je načeta i “rođendanska” torta.