41 milijun kuna malim poljoprivrednicima

foto:poljoprivreda.gov

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić prisustvovao je jučer, 8. srpnja 2019. godine u Zagrebu potpisivanju ugovora koje je u ime Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala ravnateljica Matilda Copić sa 370 poljoprivrednih gospodarstava koja su zadovoljila uvjete na 3. natječaju tipa operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ Programa ruralnog razvoja RH.

Po potpisivanju ugovora danas, poljoprivrednicima će biti isplaćena prva rata potpore u iznosu od 50% odobrenog novca, kako bi mogli odmah započeti sa svojim investicijama.
„Kad sam na terenu obilazim poljoprivrednike i razgovaram s njima da bi iz prve ruke saznao što im treba, kako žive i koji bi im postupci države najviše olakšali poslovanje. Petnaest tisuća eura svatko vidi na svoj način, a mali poljoprivrednik s petnaest tisuća eura može u potpunosti promijeniti sliku svoga gospodarstva i svoje budućnosti. Zbog toga mi je ova, uz mjeru za mlade, najdraža mjera Programa ruralnog razvoja jer utječe na najveći broj poljoprivrednika i daje im perspektivu.“– izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar, Tomislav Tolušić.

Potpisani su ugovori vrijedni ukupno 41 milijun kuna, odnosno svakom poljoprivredniku odobreno je po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 eura do 7.999 eura, a koji će taj  novac iskoristiti za ulaganja u razne  aktivnosti na svojim OPG-ovima. Naime, sredstva u okviru operacije 6.3.1. namijenjena su pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održiv razvoj, rast i povećanje konkurentnosti. Mali poljoprivrednici će tako financirati kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim graditi i opremati prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade. Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici će financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizati višegodišnje nasade, a moći će izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

S današnjim danom sklopljena su ukupno 1.663 ugovora s 3. natječaja za 6.3.1. na kojem je zaprimljeno najviše zahtjeva u okviru jednog natječaja od kada se provodi Program ruralnog razvoja RH, njih čak 6.013. Zbog ogromnog interesa poljoprivrednika za ovu mjeru, početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na taj natječaj, povećana je na 344 milijuna kuna čime je omogućeno financiranje 3.082 projekta.