Akne u trudnoći

Foto: Freepik

Koža u trudnoći poprilično je nepredvidljiva zbog divljanja hormona. Iako može doći do potpunog proljepšanja tena, vrlo često se pojave akne i kod žena koje nisu imale problema sa tenom prije trudnoće. Obično se problemi sa tenom javljaju u prvom tromjesečju trudnoće te kasnije dođe do smirivanja ili potpunog nestanka problema sa aknama i prištićima.

Lijekovi protiv akni

Većina lijekova protiv akni nisu sigurno za upotrebu u trudnoći jer mogu ozbiljno naštetiti plodu. Većina njih sadrži parabene, salicilnu kiselinu, formaldehide i bisfenol A, a općenito svi kozmetički preparati ovog sastava bi se trebali izbjegavati u trudnoći i za vrijeme dojenja. S obzirom da je izbijanje akni u trudnoći isključivo hormonalnog karaktera, jednom kada se povrati hormonalna ravnoteža vaše akne će nestati, prenosi Mamin kutak.

Njega lica u trudnoći

Kako bi bez preparata namijenjenih isključivo koži sklonoj aknama pokušati izbijanje akni imati pod nadzorom, donosimo vam nekoliko savjeta:

  • Čistite lice svako jutro i večer kako bi se spriječilo začepljenje pora. Činiti to vaticom i blagim sredstvom za čišćenje lica. Ukoliko je koža izrazito suha lagano nanesite sredstvo za čišćenje lica rukama i lagano kružite prstima dok se šminka ne „otopi“ i tada će biti dovoljno lagano prijeći vatom po licu kako bi se šminka u potpunosti skinula.
  • Umivajte se isključivo čistim rukama. Izbjegavajte platnene rukavice koje su idealno stanište za razvoj bakterija i dodatno mogu pogoršati stanje.
  • Koristite lagana sredstva za čišćenje, kreme i pudere na bazi vode koji neće začepiti vaše fore.
  • Redovito skidajte šminku kako bi vaša koža mogla disati.
  • Nakon poroda se i dalje savjetuje izbjegavati sredstva protiv akni ukoliko planirate dojiti svoju bebu.
  • Izbjegavajte dodirivanje lica rukama, osobito istiskivanje akni i prištića jer ćete samo pogoršati trenutno stanje.
  • Izbjegavajte pranje lica sapunima jer bi mogli dodatno nairitirati kožu i potaknuti stvaranja sebuma.

Prirodna borba protiv akni

Treba imati na umu da nije dovoljno kožu sklonu aknama tretirati isključivo uljima i kremama. Vrlo je bitno i nahraniti ju iznutra. Hrana izrazito bogata antioksidansima vrlo je dobra u borbi protiv akni. Stoga se savjetuje svakodnevno unositi zeleno lisnato povrće, bobičasto voće, masline i djevičansko maslinovo ulje provjerenog porijekla. Osim što ćete pomoći svojoj koži, ujedno ćete i tijelu vratiti energiju i biti sigurni da vaša beba dobiva sve vitamine i minerale potrebne za pravilan rast i razvoj. Također, neophodno je unositi dovoljno tekućine, najbolje vode. Ona će izbaciti otrove iz vašeg organizma, a time i učiniti vašu kožu zdravijom i blistavijom.

Prirodna kozmetika

Povremeno je svakoj koži potreban dobar piling, pa tako i koži sklonoj aknama. Treba voditi računa da pilinzi koje nanosite na lice budu znatno nježniji te bi trebalo izbjegavati smeđi šećer koji je vrlo grub. Umjesto toga piling možete napraviti sa kukuruznim grizom ili solju koja je mnogo sitnija i maslinovim uljem ili uljem lješnjaka koje je vrlo dobro kod tretiranja masne kože.

Ulje čajevca vrlo je poznato kod liječenja problema sa aknama, no treba imati na umu da se nikako ne preporučuje nanošenje na kožu visokokoncentriranog ulja čajevca, već ga je potrebno razrijediti sa nekim biljnim uljem i nanijeti na akne te ostaviti preko noći. Ulje čajevca ima vrlo snažna antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva.

Maske za lice se preporučuju jednom tjedno i jedna od najpoznatijih maski kod masne i problematične kože je maska od zelene gline i ulja lješnjaka.