Aladrović: 50 milijuna kuna za zapošljavanje osoba s invaliditetom

FOTO: MB PRESS

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u petak je najavio kako će do kraja ove godine biti potpisani ugovori vrijedni 50 milijuna kuna za natječaje za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

“U odnosu na prošlu godinu, ove godine imamo pet posto više uposlenih osoba s invaliditetom, a do kraja godine očekujemo potpisivanje ugovora vrijednih 50 milijuna kuna za natječaje za zapošljavanje osoba s invaliditetom”, rekao je Aladrović.

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Aladrović je u Splitu posjetio ustanovu DES – za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, koju se smatra pozitivnim primjerom odnosa poslodavca prema osobama s invaliditetom.

Ravnateljica ustanove DES Edita Maretić Dimić rekla je kako je u njoj 218 zaposlenika od kojih su njih 118 osobe s invaliditetom.

Po njenim riječima, ustanova DES u poslovanju dobiva oko 40 posto subvencija, a ostali dio prihoda zarađuje na otvorenom tržištu rada.

“Ustanova DES je pokazatelj za sve poslodavce na otvorenom tržištu da ne trebaju strahovati pri zapošljavanju osoba s invaliditetom”, kazala je Maretić Dimić.

Za reformu sustava socijalne skrbi u proračunu za 2022. predviđeno 400 milijuna kuna

Ministar Aladrović je izvijestio kako je u Hrvatskoj trenutačno oko 11.800 zaposlenih osoba s invaliditetom te se planiraju mjere koje će potaknuti poslodavce na povećanje broja zaposlenih osoba s invaliditetom. Pri tomu je kazao kako je za reformu sustava socijalne skrbi u proračunu za 2022. predviđeno 400 milijuna kuna, a u 2023. za tu je namjenu predviđeno oko 700 milijuna.

Aladrović je također rekao kako je politički cilj Vlade, do kraja mandata, osigurati povećanje minimalne naknade za najranjivije u hrvatskom društvu na 1.500 kuna, sa sadašnjih 800 kuna.