Android 13 je na manje od 14 posto uređaja, dominira tri godine stari sustav

Google ni nakon svih ovih godina koliko upravlja Android operativnim sustavom, nije pronašao način kako pobijediti njegovu fragmentiranost. Zato i svjedočimo situaciji da se prošlogodišnji Android 13 ili T nalazi na svega 14,7 posto uređaja zaključno s 30. svibnjem.

Osjetan je to rast s 12,1 posto iz travnja, ali svejedno ni blizu ne odgovara idealnoj situaciji. Naime, Android 13 se pojavio u kolovozu prošle godine. Istovremeno, iOS 16, najnoviji operativni sustav za iPhone, nalazi se na 81 posto aktivnih Appleovih uređaja. Situacija je to koju Google ne može dostići s obzirom na toliki broj modela Android uređaja, no nekako je vrijeme da se ona poboljša.

Dok se to ne dogodi, na tržištu će biti cijeli niz Android verzija i proizvođači će morati trošiti vrijeme i resurse za upravljanje njima. Kao što moraju i developeri aplikacija, ali i Google sam po sebi. Valjda tako mora biti jer ne može se imati sve, otvorenost, pristupačnost i pravovremena ažuriranja.

Stoga, ne čudi da je najrasprostranjeniji Android operativni sustav u ovom trenutku Android 11 ili R iz 2020. Nalazi se na 23,1 posto aktivnih uređaja. Android 10 ili Q iz 2019. je na njih 17,8 posto. Zatim slijedi Android 12 ili S iz 2021. sa 16,3 posto. Tek onda dolazi Android T.

Zanimljivo, Pie iz 2018. je na 11,9 posto, Android Oreo iz 2017. na 8,3 posto, a može se još uvijek pronaći i one starije kao Nougat (tri posto), Marshmallow (2,3 posto), Lollipop (1,8 posto) i čak KitKat iz 2013. (0,5 posto). Iako je to uteg, to je i bogatstvo Android okruženja, ta dostupnost i deset godina kasnije, što nekima sasvim sigurno može biti korisno.

Za vjerovati je da će do kraja godine Android 13 preuzeti vrh najkorištenijih Android uređaja, no ne postoji garancija. Ono za što postoji je da će Google već za dva mjeseca tržištu ponuditi najnoviju verziju svog operativnog sustava – Android 14 ili Android U.