Anna Szloboda iz Novog Bezdana proslavila 100. rođendan!

foto: Kepesujsag.com

Prvi i jedini 100-godišnji stanovnik okruga Petlovca dočekan je u utorak u Novom Bezdanu. Teta Szloboda Annus izvrsnog je zdravlja, a članovi obitelji i mještani sela odlučili su ovu vrlo okruglu obljetnicu proslaviti na dostojanstven način.

Anna Szloboda rođena je 6. prosinca 1922. u Baranjskom PetrovomSselu. Od 1948. godine živi u Novom Bezdanu, gdje se i udala. Sudbina im je podarila dvije kćeri, Aranku i Kató, te četvero unučadi i četvero praunučadi. Relativno rano je ostala bez muža, oboje su se bavili poljoprivredom. Nije ostala sama jer ju okružuju i brinu o njoj dragi članovi obitelji, što joj, srećom, ni sa 100 godina nije osobito potrebno jer je izvrsnog zdravlja, brine se o sebi, radi u dvorištu, brine o svom voljenom cvjetnjaku, rješava križaljke. Budući da je ona prva i jedina osoba u cijelom okrugu Petlovca koja je navršila 100 godina, obitelj i seoska zajednica Novog Bezdana odlučili su da žele dočekati tetu Annus na dostojanstven način.

– Moja mama je blagoslov za nas i željeli smo da ovaj lijepi dan obilježimo na dostojanstven način. U šali smo joj rekli da se ne nervira, teško je samo prvih 100 godina… Jako smo sretni što joj je tako dobro, ona nam je svima uzor – ispričala je za naš list jedna od njezinih kćeri, Aranka. .

U utorak je doček organizirala tamošnja Kulturno-umjetnička udruga, čiji su članovi tetu Anu počastili kratkim prigodnim programom. Proslavi se pridružio i kotar Petlovac, predstavništvo kotarske mađarske manjinske samouprave, mjesni odbor i mjesni župnik.

Kada netko dođe u tako lijepe godine, obično se prvo postavlja pitanje koja je tajna tako dugog života? Teta Annus kune se u dvije stvari: rad i volju. Dok čovjek radi, muči se i ima želju za životom, nema problema.