Kapitalni projekti na području Općine Jagodnjak, Bolmanski muzej u završnoj fazi

foto: MB Press

Bolmanski muzej je trenutno u zadnjoj fazi, ostalo je samo uređenje odnosno postavljanje televizora i plakata, folija na prozorima prostora u kojima će se držati priče i razni detalji iz toga doba. Vrijednost muzeja je oko 600.000,00 kn.

,,Prostor već sada izgleda jako dobro i moćno a i mi sami jedva čekamo da se završi sve do kraja kako bismo to mogli podijeliti sa našim mještanima kao i ostalima koji bi željeli to pogledati, jer takav muzej mislim da nema u našoj okolici i stvarno smo sretni što smo planove mogli realizirati. U suradnji s Novosadskim muzejom mi smo stvorili nešto čime se možemo ponositi kao mala Općina”, rekla je načelnica Općine Jagodnjak Danijela Mlinarević.

Obnovljen je dio pločnika u Ulici Save Kovačevića u Bolmanu od škole prema centru. Dio pločnika je postavljen potpuno novi jer je stari propao.

Ovih dana počet će se raditi na uređenju Ulice Petra Drapšina u Bolmanu ako ne bude niskih temperatura i oborina koje bi to spriječile. Postojeći asfalt bi se skidao i stavljao bi se novi te bi se uređivale bankine. I Ulica Dositeja Obradovića u Jagodnjaku se također planira raditi, ona će se raditi u fazama, ide novi asfalt, a i nove šahte jer su postojeće utonule i nefunkcionalne.

Sanacija divljeg odlagališta u Novom Bolmanu je završena, postavljen je video nadzor koji će uvelike biti od koristi: ,,Do sada smo gotovo svakodnevno zbrinjavali raznorazni otpad od onog sitnog do glomaznog, koji su nam ljudi najviše dovozili iz drugih općina i gradova, pronalazili smo u nekima čak račune s imenima i adresom”, rekla je načelnica.  Vrijednost projekta je više od 600.000,00 kn.

Niskonaponska mreža u Bolmanu je završena, dio Općine je pola milijuna kuna, a cjelokupna vrijednost je 1,5 mil. kn. Ovih dana počinje postavljanje svjetiljki na banderama u dijelu sela i to bi trebalo biti sprovedeno do kraja godine, a ostatak sljedeće. Do sada je u javnu rasvjetu uloženo oko 600 tisuća kuna općinskih sredstava.

Vodovodna mreža u Majškim Međama je završena i ljetos je voda puštena u sustav, priključak svim mještanima je bio besplatan. Projekt je vrijedan 600 tisuća kuna financiran od strane Općine 20% u suradnji s Vodoopskrbom Darda.

Uređen je i asfaltiran dio otresnica u Jagodnjaku i Bolmanu u vrijednosti 120 tisuća kuna.

U etno kuću u Jagodnjaku je do sada u dvije faze uloženo oko milijun kuna, rađeni su novi temelji, nadtemelji, stubovi, krov….sada preko zime je planirano u trećoj fazi provoditi unutarnje radove kojih je isto tako puno kako bi se izgled kuće doveo u onakav kakav je nalik jednoj etno kući. ,,Planovi za tu kuću su nam veliki i nadamo se kako ćemo ih u narednom periodu sve provesti uspješno”, rekla je načelnica.

Dječja igrališta u Bolmanu i Jagodnjaku su neka već dotrajala pa ćemo ih ove zime renovirati, a djelove koji su dotrajali zamijeniti novima, kako bi do proljeća bila spremna za dječje radosti.

Igralište NK Jovan Lazić Bolman će napokon dobiti reflektore kako bi ekipa mogla održavati treninge i vježbe u kasnije vrijeme jer u zimsko vrijeme rano padne mrak, a ljetom većina njih do kasno radi i ovo će im super doći, kako bi i dalje bili uspješni kao do sada. Također se radi temelj za dimnjak za grijanje, cijevi i radijatori su već postavljeni, grijanje će biti završeno i samim tim će se omogućiti ove zime da se svlačionice okreče i budu spremne za novu sezonu.

,,Općina je s našim komunalnim poduzećem ove jeseni intenzivno radila nakrčenju i zbrinjavanju starih i napuštenih kuća koje su prijetile urušavanjem i ugrožavale prolaznike i susjedne kuće”, zaključila je prva žena Općine.