Anušić: Premijer ima pravo birati suradnike

foto: OBŽ

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ponovio je u petak vezano za razrješenje ministrice Nataše Tramišak, da premijer Andrej Plenković ima pravo birati svoje suradnike u Vladi, a ako netko misli da će se sada ići rušiti Vlada – to se neće dogoditi, iako bi možda to nekom bilo u interesu.

Na konferenciji za novinare u petak župan Anušić je rekao da je takav zaključak jednoglasno prihvaćen na sinoćnoj sjednici Županijskog odbora HDZ-a. Smatra da je smjena Tramišak bila nepotrebna, ali i naglasivši da se ministri biraju na prijedlog premijera Andreja Plenkovića.

“Ako netko misli da ćemo sada ići rušiti Vladu i da ćemo krenuti s otkazivanjem povjerenja Vladi u Hrvatskom saboru, to neću napraviti. Možda bi nekome bilo u interesu da to napravimo, pa da završimo izvan stranačke organizacije. Protiv sam ove smjene, ali premijer ima pravo birati svoje suradnike, i to je razlog zašto Županijska organizacija HDZ-a i ja osobno nismo napravili korak dalje”, rekao je Anušić na ponovljena pitanja novinara.

Na upit je li razlog za smjenu ministrice Tramišak to što nije htjela produžiti ugovor s tvrtkom “Omega Software” Anušić kaže kako to nije pitanje za nje, i neka pitaju premijera.

Odgovorio je i kako ne smatra da je razrješenje Tramišak ‘provokacija na njegov račun od strane premijera’.

“U ovom poslu se mora promišljati i deset koraka unaprijed, a ne samo od danas do sutra. Ako se to i smatra kao provokacija, a ja vjerujem da nije provokacija, i to nisam shvatio kao provokaciju, neću se ponijeti kao netko tko je isprovociran”, rekao je Anušić.

Upitan ima li on i dalje povjerenje premijera Plenkovića, župan Anušić je rekao da je, ako premijer nema povjerenje u njega, spreman odstupiti s mjesta potpredsjednika HDZ-a, ali koliko zna,  iz razgovora s premijerom, povjerenje u njega nije dovedeno u pitanje.

Naši odnosi su stabilni i normalni i nastavit će se razvijati, istaknuo je Anušić.

Ponovio je da Nataša Tramišak (HDZ) odlazi u Hrvatski sabor, ali isto tako može raditi u Osječko-baranjskoj županiji, te pomoći u realizaciji projekata koji su u tijeku ili pred završetkom, ali da ne može primati dvije plaće.

Novinari su osječko-baranjskog župana upitali i ‘je li novi ministar regionalnog razvoja i EU fondova dobrodošao u županiju’.  

“Očekujem da dođe i vidi naše projekte koje upravo radimo i završavamo, da s nama surađuje, kao što će surađivati s ostalim županijama i gradovima, neovisno o stranačkoj regionalnoj pripadnosti”,  odgovorio je Anušić.

Na upit hoće li ova smjena usporiti projekte Osječko-baranjske županije, Anušić kaže da to neće i ne smije usporiti županijske projekte, koji se odvijaju predviđenim tijekom.

“Radimo sustavno i planski, te pripremamo brojne projekte. Krenuli smo uzlaznom putanjom jer smo promijenili politiku  koja je do tada egzistirala, koja je bila isključivo politikanstvo najtežeg oblika i nije ništa dobrog donijela Slavoniji. Ja tu politiku neću vraćati. Ako treba bit ću kolateralna žrtva u svemu, ali Slavonija i Osječko-baranjska županija sigurno neće biti žrtve”, poručio je Ivan Anušić.