Apple u svega jednom kvartalu zaradio 100 milijardi dolara

foto: pixabay

Pandemija koronavirusa utjecala je na poslovanje najjačih proizvođača pametnih telefona ponajprije u negativnom smislu, no kao jedan od velikih pobjednika prometnuo se Apple i to se vidi prema zaradi u prvom kvartalu fiskalne 2022.

Riječ je o premašenih stotinu milijardi američkih dolara prihoda kroz samo tri mjeseca i to se dogodilo drugi put u Appleovoj povijesti. Ali, prvi put u povijesti je profit kroz cijelu godinu iznosio više od stotinu milijardi dolara. Konkretnije – 100,6 milijardi.

Samo u navedenom rekordnom kvartalu taj je profit iznosio 34,6 milijardi dolara, što je više od trećine ukupnog profita.

Iako vrijedno divljenja i svakako trenutak za pamćenje, neće se računati u službenim izvješćima analitičkih firmi i svih onih koji se bave kretanjima na tržištu. Naime, Appleova fiskalna godina završava u rujnu pa s obzirom da se ne poklapa s kalendarskom, ne računa se.

U konačnici, to je manje bitno. Ono što je bitnije jest da se zbog iPhonea Apple preporodio i tako nešto ne prestaje ni nakon 15 godina. Primjerice, za 2005. je profit iznosio 752 milijuna dolara, a samo pet godina kasnije premašeno je deset milijardi, a potom je u jednom kvartalu godinu kasnije premašeno i tih deset milijardi. Ukupno, otkako je predstavljen iPhone, Apple je porastao za više od stotinu puta u smislu profita koji ostvaruje.