Baranja prošle godine ostvarila velike turističke uspjehe

foto: MB Press

Baranja je sve popularnija turistička destinacija, a to dokazuju i sada već prošlogodišnje brojke koje su se približile vrlo uspješnoj 2019. godini. Turistička zajednica Baranje koja usko surađuje s turističkim zajednicama Draž i Bilje – Kopački rit, analizirana je posjećenost, noćenja i broj turista za protekle tri godine.

Rekordna, 2019. godina, u Baranju je privukla 10.342 turista koji su ostvarili 18.018 noćenja. Gosti su većinski domaći, ali ne manjka ni onih stranih.

2020. godina je u Baranji bila, u turističkom smislu, ‘slabija’ kao i drugdje. Tako je ostvareno 8.197 noćenja te 3.922 turista. Daleko najviše turista bili su oni domaći. Pandemija je osim uopće slabijeg kretanja i putovanja utjecala i na otkazivanje mnogobrojnih baranjskih manifestacija kojih ima tijekom cijele godine, a privlače brojne goste.

2021. godina je završila vrlo uspješno, gotovo na brojkama 2019. godine. S obzirom na situaciju s COVID-19, održana je većina manifestacija s jednakim ili većim brojem posjetitelja nego do sada (Wine & walk, Suljoško ljeto, Vinski maraton, Baranja night trail, Najveća hrvatska fišijada, Zimski vašar,  Advent u Baranji…), a organizirano je i nekoliko novih koje su ostvarile veliku zainteresiranost posjetitelja (Mjesec baranjske kuhinje, Uskršnji korzo, BRUT, Vinatlon).

Ukupno je Baranju posjetilo 8.409 turista koji su ostvarili jednak broj noćenja.

,,Izuzetno smo sretni što smo mogli provesti sva ova događanja, jer su neka od njih upravo motiv za dolazak gostiju u destinaciju. A upravo ti gosti će ovdje prenoćiti, ručati, večerati, degustirati i kupiti vino, naše suhomesnate proizvode, proizvode na našim sajmovima od lokalnih OPG-ovaca, posjetit će naše prirodne i kulturne znamenitosti”, istaknuli su iz TZ Baranje te dodali: ,,Baranja je postala sve prepoznatljivija turistička destinacija što je u 2021. rezultiralo i otvaranjem novih smještajnih objekta. Tako da smo 2021. godinu zaključili sa 622 ležaja, na području TZ Baranje (Grad Beli Manastir i Općine Kneževi Vinogradi, Popovac, Petlovac, Darda, Jagodnjak i Čeminac). Trend novih ležaja će se nastaviti i tijekom 2022. godine.”