Bliži se dan Općine Čeminac!

Općina Čeminac, u ponedjeljak, 27. svibnja slavi svoj dan. Svojom bogatom proslavom svake godine privuče brojne posjetitelje ne samo iz Baranje, već i šire. Ne sumnjamo kako će i ove godine biti jednako. Povodom toga razgovarali smo s načelnikom Općine dr. Zlatkom Pinjuhom.

Općina Čeminac kao jedinica lokalne samouprave i uprave ustrojena je 1993. godine, dok je do tada bila u sustavu Općine Beli Manastir, kao i cijela Baranja. Povijest samostalne Općine Čeminac započela je s privremenim sjedištem u Osijeku, dok je 1998. godine počela djelovati u svom središtu u Čemincu. Općina obuhvaća naselja Čeminac, Grabovac, Kozarac, Novi Čeminac i radničko naselje Mitrovac, sve ukupno ima nešto manje od 3000 stanovnika.

”Prije svega dan Općine je sjećanje na trenutak 1993. godine kada su mještani donijeli odluku odlučivati sami o svojoj sudbini te postati samostalnom jedinicom lokalne samouprave.” – naglašava načelnik Zlatko Pinjuh.

Načelnik dodaje kako općinskim vlastima treba biti prvenstveni cilj promicanje vrijednosti koje su stekli njegovi prethodnici tijekom osnivanja lokalne samouprave, a to su izgradnja infrastrukture,  socijalna osjetljivost, komunalni rad i društveni život koji se upravo proslavom dana Općine podiže na viši nivo, kakav mještani zaslužuju.

Svake godine proslava dana Općine Čeminac bude spektakl, a to će ove godine upotpuniti bogat program. Program počinje u 14 sati kada će se položiti vijenci na spomen obilježjima svim poginulim mještanima Općine Čeminac u Domovinskom ratu, nakon čega u 15:30 sati nastupaju polaznici dječjeg vrtića ,,Ivančica” Čeminac svojom izvedbom. Od gastronomske ponude organizirana je fišijada i kuhanje čobanca u kotlu od 500 litara koji je namijenjen svim okupljenima. Za slatki program zadružena su udruženja žena koje pripremaju kolače za sve mještane i goste. Zabavni dio programa započinje s TS Širok Šor u 18 sati, a završava s Lidijom Bačić te vatrometom.

Općina Čeminac poziva sve da se pridruže slavlju.

Uskoro više o razgovoru s načelnikom dr. Zlatkom Pinjuhom.