Božić je sve bliže: Kada krenuti s pripremama da sačuvate živce i novčanik?

foto: Pixabay

Božić, blagdan u kojem se najčešće zaboravlja na istinsku simboliku tog dana i svi se prepustimo konzumerizmu i uživanju u svemu što ima šljokice, lampice i miriši na slatkiše i kuhano vino. Uz rast cijena i najosnovnijih namirnica sve je teže maštati o nekim malim luksuzima u kojima svi uživamo. No, gdje postaviti granicu, moramo li si baš sve zabraniti ili jednostavno ponekad svi zaslužujemo malo materijalističke radosti? 

Da, ove godine zaslužujete biti sretni. Bez brige, pritom vam nećemo savjetovati pljačku banke ili da ne kupite poklone vlastitoj djeci! 

Uz svakodnevne troškove hrane, stanovanja i pokojeg neočekivanog troška kroz godinu, ostaje vrlo malo “ekstra” novca za blagdane. To često znači samo jedno, ako ne želimo svojoj djeci uskratiti čaroliju Božića (barem onakvu kakvu gledamo u božićnim filmovima) morat ćemo smisliti nešto kako bismo pokrili sve troškove u prosincu, piše Mamin kutak.

Konzumerizam često je užasan, no vidjeti vlastito dijete na božićno jutro kako otvara baš poklon o kojem je mjesecima maštalo skoro da i nema cijenu. Ne zaboravimo da smo i mi nekada bili djeca i da je i našim roditeljima sigurno nekada kupovina poklona predstavljala velik utjecaj na kućni budžet, no to nije bio razlog da vam uskrate sreću koja se krije u šuškavom papiru ispod mirisne jelke.

Kako osigurati dovoljno novca za pristojan Božić?

  • Za početak, krenite planirati na vrijeme. Ušteda na nekim svakodnevnim stvarima u rujnu, listopadu i studenom često mogu olakšati da preživite prosinac. 
  • Koji prekovremeni sat svakog mjeseca i budžet za poklone je tu! 
  • Dodatni posao koji je oduzima mnogo vremena, možda kratkoročni na samo mjesec ili dva, može biti dobra financijska injekcija vašem kućnom budžetu.
  • Na vrijeme odredite budžet za poklone kako biste lakše planirali kako doći do određenog iznosa novca. 
  • Informacije poput blagdanskog ručka, gdje, tko i koliko toga kuha uvelike utječu na budžet. Ako je blagdanski ručak kod vas, planirati izdatak je zasigurno mnogo veći nego da kuhaju bake i mame i cijene obitelji se okupljaju kod njih za stolom.