Božinović: Hrvatski građani nisu bili ugroženi, ali policija mora na svaku dojavu profesionalno reagirati

foto: Vlada RH

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, za Dnevnik Nove TV, govorio je o dojavama o bombama zbog kojih je policija diljem Hrvatske pokrenula veliki dio sustava jer svaku je dojavu trebalo provjeriti.

“Policija zna u kojoj je zemlji server s kojega su poslane anonimne lažne dojave o bombama, izjavio je.

U kratkom vremenu prijavljene su 93 anonimne lažne dojave o eksplozivnim napravama diljem Hrvatske, pri čemu su njih 55 zaprimili pravosudni objekti, a 38 trgovački centri”, poručio je ministar unutarnjih poslova Božinović.

Policija je izvijestila ranije danas da su iza 17 sati završene sve provjere u svih 20 policijskih uprava diljem Hrvatske te su se sve dojave pokazale lažnima.

Policija odmah na terenu, u istragu uključen i Europski protuteroristčki centar 

Božinović je istaknuo da je hrvatska policija odmah po zaprimljenim dojavama izašla na teren sa svim svojim kapacitetima – antiterorističke službe, službe koja ispituje postojanje eksploziva, a u istraživanje slučaja uključio se i Europski protuteroristčki centar – ECTC.

Ovakve se stvari događaju i u Europskoj uniji, i u Europi generalno, a na našem kontinentu traje rat, ne treba ni to zapostaviti kao činjenicu, napomenuo je ministar unutarnjih poslova dodavši da policija surađuje s Europolom i FBI-jem.

Na pitanje jesu li na tragu lažnim dojavama, odgovorio je da u ovom trenutku “policija zna zemlju u kojoj je smješten server s kojega su došle poruke”. 

“Nije Hrvatska. Nije ni blizu”, dodao je Božinović.

Nije htio reći je li možda riječ o europskoj državi jer su to, ističe,  “informacije koje su sastavni dio kriminalističkog istraživanja”.

Hrvatski građani nisu bili ugroženi

Upitan je li adresa s koje su poslane poruku policiji poznata od prije, rekao  je da su to “određeni serveri na koje se odmah posumnja”.

“Ono što je bitno reći, hrvatski građani nisu bili danas ugroženi”, naglasio je potpredsjednik Vlade ministar Božinović.

Policija mora nastaviti, zbog sigurnosti naših ljudi, te će ozbiljno i fokusirano provesti sve radnje i postupke iz svoje nadležnosti, dodao je. Božinović Ističe da se takve pojave javljaju i u drugim zemljama te će se sigurno morati dodatno raditi na jačanju kapaciteta.

Na pitanje smatra li da bi dojave mogle biti dio ruske propagande, ministar je kazao: “U ovome trenutku ja neću ništa isključiti, a neću ni uprijeti prstom”.

Osvrnuvši se na nedavnu pošiljku ukrajinskom veleposlanstvu u RH, koja je sadržavala “životinjske oči”, izjavio je da takve pošiljke obično dolaze u valovima koji zahvaćaju više država – uglavnom članice Europske unije.

“Ostvaruje se suradnja. Policija je u posjedu te pošiljke, a s obzirom na istraživanja koja se provode, tu ne mogu više reći”, dodao je.