Božinović: U potpunosti smo spremni funkcionirati kao članica Schengena

foto: Vlada RH

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je kako je Hrvatska od 1. siječnja u potpunosti spremna u policijskom dijelu funkcionirati kao država članica schengenskog područja.

“Sve je spremno, to je proces koji smo radili paralelno s finalizacijom svih aktivnosti vezanih za odluku na razini Vijeća ministara unutarnjih poslova EU. Sve radnje, kada je u pitanju hrvatska policija, pokrenute su na vrijeme i provode se”, kazao je Božinović na Policijskoj akademiji nakon primopredaje novih policijskih vozila.

Upitan o sigurnosnim mjerama ispred sjedišta Vlade i zgrade Hrvatskog sabora na Markovom trgu uoči današnjeg prosvjeda osoba s invaliditetom, odgovorio je kako o tome razmišljaju oni koji prate sigurnosnu situaciju i predlažu rješenja.

“Dobro je i poželjno da se svatko bavi onim u čemu je stručan i za što je obučen. Kao ministar, ne mogu utjecati na sigurnosne procjene i kako sustav treba odgovoriti na činjenicu da smo suočeni s većim ili manjim stupnjem rizika”, rekao je te za ogradu na Markovu trgu kazao kako je riječ o privremenom rješenju zbog građevinskih radova na Gornjem gradu.

Božinović se osvrnuo i na najavljeni doček hrvatskih nogometnih reprezentativaca u nedjelju na Trgu bana Jelačića.

Policija počela pripreme i prije razgovara o dočeku reprezentacije

“Na razini Vlade sve koordinira nadležno Ministarstvo turizma i sporta. Policija je krenula u pripreme i prije nego što se uopće počelo razgovarati na tu temu. Detalji će se usuglašavati svakodnevno na sastancima u kojima izravno sudjeluje glavni ravnatelj policije”, istaknuo je.
Napomenuo je kako je svaki javni skup zahtjevno organizirati, ali i dodao kako postoji iskustvo i neke naučene lekcije s prošlih dočeka.

“Dinamiku i brzinu kretanja su dobrim dijelom odrađivali u sinergiji nogometaši i navijači. S obzirom na kvalitetu koju pokazuje hrvatska nogometna reprezentacija u kontinuitetu, pripreme policije će, prema svemu sudeći, postati sastavni dio rada hrvatske policije”, kazao je Božinović i najavio kako će na dočeku biti čitava Vlada.

Ove godine za potrebe MUP-a nabavljeno oko tisuću vozila

Govoreći o primopredaji novog kontingenta od 175 policijskih vozila marke ford focus, Božinović je naveo kako je riječ o dobrim vozilima koja su primjerena zadaćama policijskih službenika.

“Uvijek kada je u putanju opremanje policije može i treba biti bolje. Međutim, činjenica je da smo u našem mandatu pitanje opreme za hrvatsku policiju skinuli s medijskih naslovnica. To više nije neuralgična točka sustava o čemu su mediji izvješćivali čitav niz godina”, rekao je.

Božinović je podsjetio kako je samo ove godine za potrebe MUP-a nabavljeno oko tisuću vozila. “Ispunjavamo ono zbog čega i jesmo tu, a to je da stvorimo hrvatskoj policiji najbolje moguće uvjete. Postavili smo standarde u dinamici i kvaliteti nabave kako hrvatski policajac više ne bi bio u poziciji da koristi staru i neadekvatnu opremu i na tom tragu ćemo nastaviti i ubuduće”, poručio je.