Buduća ravnateljica škole u Baranji objavila na Facebooku kartu ‘Velike Mađarske’

Kartu “Velike Mađarske” na svom je Facebook profilu proteklog vikenda objavila Viktoria Kelemen iz Baranje koja je sasvim izvjesna buduća ravnateljica tamošnje mjesne Osnovne škole Lug, budući da je i jedina kandidatkinja. Iznad karte, obgrljene mađarskom zastavom, natpis je na mađarskom jeziku koji, po Google prevoditelju, glasi “Pripadamo zajedno”, dok ispod stoji citat “Ne zaboravi ni na trenutak da su sva tvoja braća Mađari, ma gdje bili”, čiji je autor književnik i plemić Wass Albert. – Piše Večernji list.

Uznemirilo je to Hrvate u Baranji pa su na to upozorili i medije, shvativši njezin istup kao provokaciju, posebice zbog činjenice da će Viktoria Kelemen, najvjerojatnije, zasjesti na mjesto ravnateljice OŠ Lug, o čemu će se vijećati baš ovoga tjedna.

Da je zaista objavila spornu kartu, potvrdila je i sama Viktoria Kelemen za Večernji list.

– Četvrti lipnja dan je pripadnosti mađarskom narodu, i obilježava se u cijelom svijetu gdje god Mađari živjeli. Žao mi je ako sam svojom Facebook-objavom povrijedila nečije osjećaje, nije mi to bila namjera. Facebook status sam obrisala u međuvremenu – kazala nam je V. Kelemen.

Na upit Večerašnjeg lista misli li da će ta objava ugroziti njezinu poziciju kao kandidatkinje za ravnateljicu škole, odgovorila je kako joj je “plan raditi u interesu mađarske zajednice u Hrvatskoj”.

– Budem li dobila priliku da to radim kao ravnatelj, dat ću sve od sebe da dam svoj daljnji doprinos. Ali ja sam vjerna i lojalna državljanka Republike Hrvatske, mađarske nacionalnosti – odgovorila je.

Njezina objava karte “Velike Mađarske” iznenadila je i Osječko-baranjsku županiju, koja je i osnivač OŠ Lug.

– Žalosno je što je kartu “Velike Mađarske” na svom Facebook profilu podijelila nastavnica koja živi i radi u Hrvatskoj. Osobito neodgovorno za osobu koja je dio odgojno-obrazovnog sustava i još k tome s ambicijom da bude ravnateljica škole. Karta je objavljena ovaj vikend kad se obilježava 103 godine od potpisivanja Trianonskog ugovora, odnosno 103 godine hrvatske Baranje. Riječ je o sve učestalijim provokacijama pa tako i termini tih provokacija nisu slučajni. Stoga je ovakvo ponašanje zabrinjavajuće osobito kada znamo da je riječ o djelatnicima u prosvjeti – poručuju iz Osječko-baranjske županije.