Čak 9.938 učenika sudjelovalo u školskim sportskim natjecanjima

U prostorijama Dvorana Zrinjevac u Osijeku jučer (8. studenoga 2019. godine) održana je godišnja sjednica Školskog športskog saveza Osječko-baranjske županije kojoj su nazočili i predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Nikola Perković, glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza Ivan Dujić te zamjenik župana Goran Ivanović. Na sjednici su ujedno uručena priznanja i nagrade školskim sportskim ekipama koje su osvojile medalju na državnom prvenstvu te najuspješnijim školskim sportskim društvima.

Kako je rečeno, u 2018./2019. školskoj godini kroz školski sportski sustav, koji je uključivao niz programa i projekata, prodefiliralo je 9.938 učenika što čini gotovo 45 % učenika upisanih u škole na području Osječko-baranjske županije. Učenici su na općinskim, gradskim, županijskim, regionalnim i državnim prvenstvima ostvarivali rezultate koji su Osječko-baranjsku županiju svrstavali u vrh školskog sporta Republike Hrvatske. Na županijskoj razini održano je 57 natjecanja, a čak 93 ekipe (763 učenika i 99 voditelja) iz Osječko-baranjske županije sudjelovalo je na državnim prvenstvima te su osvojili po 3 zlatne, 3 srebrne i 7 brončanih medalja te 7 pojedinačnih medalja učenika s teškoćama u razvoju. ŠSD Tinka Osijek i ŠSD Gymnicus Osijek izborili su pravo nastupa na Svjetskim školskim prvenstvima kao reprezentativna hrvatska vrsta.

Na području Osječko-baranjske županije djeluje 71 osnovna i 30 srednjih škola koje su uključene u sustav školskog sporta, a specifičnost ovog sustava, u odnosu na ostale županijske školske sportske sustave, je da su u Školski športski savez Osječko-baranjske županije udruženi školski sportski savezi gradova Osijeka, Našica, Belog Manastira, Đakova, Donjeg Miholjca, Valpova i Belišća. Putem gradskih saveza razvija se kvalitetnija i obuhvatnija suradnja, kvalitetnija organizacija sustava natjecanja, provedba svih programa i projekata, kao i brža i efikasnija komunikacija sa školama.

Osječko-baranjska županija iz svog proračuna izdvaja sredstva za cjelokupnu provedbu svih županijskih natjecanja te za funkcioniranje Školskog športskog saveza Osječko-baranjske županije.