U Hrvatskoj se nastavlja sa mađarskim programom investiranja u vrtiće Karpatskog bazena

U okviru programa razvoja vrtića Državnog tajništva za nacionalnu politiku Mađarske Vlade, u Hrvatskoj se provodi nekoliko investicija i natječaja koji bi trebali poboljšati kvalitetu mađarskog odgoja i obrazovanja –rekao nam je Kristian Palinkaš, voditelj ureda Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj, i koordinator ovog programa u Hrvatskoj

Prve godine Državno tajništvo za nacionalnu politiku Mađarske Vlade pokrenulo je opsežni razvojni program vrtića u Karpatskom bazenu, u čemu joj je Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika partner u Hrvatskoj.

U okviru programa u Hrvatskoj, događaju se brojna ulaganja i provode brojni natječaji.

Kristian Palinkaš, tajnik Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj i koordinator programa, rekao je da u studenom počinju dječje radionice, tzv. “Vrtićki kutak” u svim onim mjestima gdje nema vrtića na mađarskom jeziku.

-Prema dosadašnjim planovima pokrećemo dječje mađarske radionice u šest naselja – u Belom Manastiru, Batini, Kotlini, Korođu, Laslovu i nešto kasnije u Vukovaru. Prostor osiguravaju lokalne udruge, a Forum prosvjetnih djelatnika će se pobrinuti za nabavku igračaka, potrošnog materijala, didaktičkih sredstava, namještaja i osiguravanja djelatnika. U projekt smo uspjeli uključiti četvero stručnjaka koji govore mađarski jezik i koji će se tijekom 2019-2020 godine dva do tri puta mjesečno baviti djecom predškolske dobi – rekao je Kristian Palinkaš, naglašavajući važnost razvoja materinskog jezika i mađarskog identiteta.

Dodao je da se programu mogu pridružiti i druga zainteresirana naselja.

Po do sada dostupnim informacijama u “Vrtićki kutak” se očekuje oko 15-tak djece po mjestu njenog osnivanja.

U okviru razvojnog programa vrtića nastavit će se i s izgradnjom dječjih igrališta.

-Igrališta se trenutno grade u Novom Bezdanu, Batini, Hrastinu i Dalju. Ishodovanje građevinskih dozvola je u tijeku, nakon čega će, ovisno o vremenskim prilikama, započeti i sa građevinskim radovima – rekao je koordinator programa.

Ubrzo će krenuti i tzv. „Bajkoviti autobus“. Forum prosvjetnih djelatnika nedavno je nabavio minibus, kojim će djeca posjećivati glavna događanja u našem kraju. U unutrašnjosti vozila preuređena je prostorija u kojoj će se projektirati crtani filmovi i održavati zaigrane radionice za djecu putnike.