Čak deset hrvatskih tvrtki među na Deloittovoj listi najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe

Na ovogodišnjem Deloitteovom natječaju 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe plasiralo se ukupno 7 hrvatskih tvrtki. Četiri tvrtke ostvarile su plasman u glavnoj kategoriji 50 najbrže rastućih i tri u kategoriji Zvijezde najvećeg rasta, dok su još tri tvrtke posebno predstavljene u kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja.

Pobjednik je u razdoblju 2017. – 2020. ostvario rekordan rast od 39.423 posto, prosječna stopa rasta u natječaju iznosi 2.278 posto.

Tvrtke iz 9 država ostvarile su plasman na glavnom natječaju, gdje su najuspješnije Češka sa 19 tvrtki, Poljska sa 16, Slovačka sa 5 i Hrvatska sa 4 plasirane tvrtke

Iz Hrvatske, najbolje plasirana tvrtka u glavnoj kategoriji je Three of them na 19. mjestu, dok je Brightdock zauzeo 4. mjesto u kategoriji Zvijezde najvećeg rasta

„Ovo je bila rekordna godina na nekoliko načina. Ne samo da smo zaprimili prijava više nego ikad prije, nego je prosječna stopa rasta tvrtki u natječaju, na temelju prihoda zabilježenih između 2017. i 2020., također najveća ikad ostvarena i iznosi 2.278 posto (u odnosu na 1.460 posto u 2020.)“, ističe Jarek Skvrna, predsjednik uprave Deloittea Srednja Europa.

Sa skoro 450 prijava, uključujući 32 iz Hrvatske ovogodišnja rang lista 50 najbrže rastućih privatnih ili javnih tehnoloških tvrtki Srednje Europe najkonkurentnija je u 22-godišnjoj povijesti inicijative.

„Dodatno, nevjerojatna stopa rasta od 39.432 posto koju je ostvarila tvrtka na vrhu ljestvice – češki pionir Fintecha FTMO – također je najbrži rast prihoda koji je zabilježila neka tvrtka u cijeloj povijesti rangiranja“, objašnjava Skvrna.

„Zadnje desetljeće bilo je izvanredno za tvrtke Srednje Europe. Prije nešto više od 10 godina, 2010., zajednička vrijednost tvrtki Srednje Europe iznosila je oko 10 milijardi američkih dolara. Danas ta vrijednost iznosi 186 milijardi, gotovo 20 puta više. Za mene, to dovoljno govori o novom samopouzdanju i odlučnosti tvrtki koje vuku i pokreću rast poslovanja u našoj regiji, od kojih su mnoge već usmjerene i na istinski globalni rast.  To mi govori nešto iznimno važno: da tržište Srednje Europe danas privlači kapital iz cijelog svijeta, a ne samo iz lokalnih izvora. A to znači da taj dio Europe danas ima potencijal postati kolijevka najvrjednijih europskih tvrtki. To je jedan od razloga zašto je Google Cloud toliko ponosan što je partner ovogodišnjeg Deloitteovog natječaja 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe. Ovo je temeljno važna inicijativa koja pomaže mladim tvrtkama da dođu do sljedećeg nivoa uspjeha“, tvrdi Nir Chinsky, direktor Google Cloud CEE & Africa.

„Dok gledamo unaprijed kako bismo procijenili koliko se poslovanje razvija u našoj regiji i u Hrvatskoj, jasno se nazire da je tehnologija koja neprestano napreduje najvažniji pokretač budućih uspjeha: povećanja učinkovitosti, poboljšanja kvalitete, jednostavnosti izvedbe i podrška održivosti. Zato je fantastično vidjeti toliko izvanrednih mladih tvrtki iz Hrvatske kako otvaraju nove horizonte i nove mogućnosti na toliko različitih načina“, tvrdi Natko Sertić, partner u Deloitteovom Odjelu poreznog savjetovanja i voditelj Fast 50 programa u Hrvatskoj.

Na ovogodišnjem 22. izdanju Deloitteovog natječaja 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe tvrtke iz 9 država ostvarile su plasman na glavnom natječaju, gdje su najuspješnije bile Češka sa 19 tvrtki i Poljska sa 16 plasiranih tvrtki. Slijede: Slovačka sa 5, Hrvatska sa 4, Bugarska sa 2 te Albanija, Estonija, Litva i Slovenija sa po jednom plasiranom tvrtkom.

I ove godine na ljestvici dominiraju softverske tvrtke s 33 plasmana, a prate ih predstavnici drugih sektora: hardver (5); mediji i zabava (4); fintech (3); zdravstvo i znanosti o životu (3) te komunikacije (2).

„Unatoč dominaciji softverskih tvrtki na Fast 50 natječaju kao cjelini, dvije su fintech tvrtke u prvih 10, uključujući ukupnog pobjednika, kao i dvije iz sektora zdravstvo i znanosti o životu. Osim toga, 33 softverske tvrtke pokrivaju širok spektar različitih usluga i područja djelovanja. To samo dokazuje raspon i dubinu vrhunske izvrsnosti u svim sektorima, zemljama i industrijama“, ističe Sertić.

Češka fintech tvrtka FTMO, koja je porušila sve dosadašnje rekorde na samom vrhu ljestvice kategorije 50 najbrže rastućih razvila je jedinstvenu obrazovnu platformu koja trgovcima na financijskim tržištima omogućava upravljanje rizicima i disciplinirano trgovanje kako bi usvojili najbolju praksu, izbjegli pogreške te smanjili otpad.

Ove godine uveli smo novu kategoriju Tvrtke u usponu koja obuhvaća i rangira mlade tvrtke koje još ne ispunjavaju kriterije za prijavu na glavno natjecanje, a obuhvaća dvije potkategorije: Zvijezde najvećeg rasta gdje je najbolja bila tvrtka DRUID SA iz Rumunjske sa stopom rasta od 6.753 posto i Zvijezde među ulagačima gdje je pobijedila tvrtka Payhawk iz Bulgarske.