Čišćenje obale Dunava u Batini za Dan voda

Svjetski Dan voda obilježava se 22. ožujka, a u Batini je ovog vikenda održana zanimljiva akcija čišćenja obale Dunava. Općina Draž angažirala je više udruga, institucija i školsku djecu. 

Rijeka Dunav baranjska je žila kucavica koja omeđuje čitavu istočnu granicu Baranje s Bačkom. Osim što je Dunav od davnina predmet divljenja, opjevan u mnogim narodnim, ali i klasičnim glazbenim djelima, važan je i gospodarski i prometni pravac. Nažalost, svake godine Dunav nosi i poveću količinu smeća koje neodgovorni i nesavjesni pojedinci odlažu u šumama i livadama koje su u naplavnom području rijeke. Smeće završava duž obale, kada vodostaj Dunava počne opadati.

Iz ovih razloga te kako bi se podigla svijest o važnosti očuvanja okoliša i voda, Općina Draž u suradnji s Hrvatskim šumama, Hrvatskim vodama, Baranjskom čistoćom, MUP-om, Osnovnom školom Draž i brojnim lokanim udrugama i volonterima provela je jednodnevnu akciju prikupljanja smeća s obala Dunava te iz šuma u poplavnom području rijeke. Okupljeni su prošetali obalom Dunava prikupljajući otpad od turističkog pristaništa u Batini sve do hrvatsko – mađarske granice. Hrvatske šume dale su poseban doprinos ovoj akciji pomogavši, osim ljudstvom, i šumskom mehanizacijom što je uvelike olakšalo prikupljanje otpada sa zabačenih i nepristupačnih djelova šumskog naplavnog područja rijeke. 

“Ova akcija predstavlja važan iskorak lokalne zajednice k rješavanju problema otpada u šumskom i riječnom okolišu u što Hrvatske šume već godinama ulažu velike napore”, istaknuo je upravitelj Šumarije Batina Radomir Putnik. “Pozdravljamo ovu akciju i nadamo se da će ova suradnja i postati tradicija barem jednom godišnje, a bilo bi dobro i više puta u godini”, istaknuo je Putnik.

Da je akcija provedena uspješno potvrđuje i ogromna količina smeća, najviše plastičnog, koji je prikupljen i na prikladan način zbrinut u suradnji s Baranjskom čistoćom.