Dan otvorenih vrata Osječko-baranjske županije

Prvi put u 26 godina od svog osnivanja Osječko-baranjska županija danas, 27. svibnja 2019. godine, organizirala je Dan otvorenih vrata Osječko-baranjske županije.

Unatoč kiši program je počeo od 10 sati na središnjem osječkom trgu, Trgu Ante Starčevića, i to predstavljanjem rada svih upravnih odjela i javnih ustanova kojima je Osječko-baranjska županija osnivač. Pročelnici i djelatnici upravnih tijela predstavili su organizacijski sustav Županije, djelokrug poslova odjela, kao i njihove svakodnevne aktivnosti, no naglasak je bio na aktualnim projektima i djelatnostima koje najviše koriste građani. Od javnih ustanova pozornost su privlačili vatrogasci koji su na trgu bili s navalnim vozilom, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu uz predstavljanje svog rada obavljali su i mjerenja šećera i tlaka svim zainteresiranim posjetiteljima. Bili su tu i partneri Županije, poput poljoprivrednih proizvođača, pčelara, lovaca, ribića i drugih koje Županija pomaže u njihovim aktivnostima.

– Žiteljima Osječko-baranjske županije želimo i na ovakav način prezentirati i približiti što sve Županija radi, za što je zadužena, koje su njene obveze, kojim sredstvima raspolaže, koji su najvažniji projekti, odnosno što smo do sada radili, što radimo i što ćemo raditi u budućnosti. Građani mogu izravno pitati i dobiti informacije o svim upravnim odjelima, mogu saznati koja se sredstva investiraju u gospodarstvo, zdravstvo, školstvo, turizam, u socijalne programe, infrastrukturne projekte, koje su i kakve potpore poduzetnicima, OPG-ovima, obrtnicima te dobiti druge informacije, a onda mogu donijeti svoj zaključak radi li Županija dobro svoj posao – kaže župan Ivan Anušić.

Obavljanje upravnih, stručnih i drugih poslova iz samoupravnog djelokruga Osječko-baranjska županija provodi kroz 13 upravnih odjela. Župan Anušić ističe da svaki odjel ima detaljno razrađen djelokrug rada i ovlasti te nema većih preklapanja u poslovima, naravno osim logičnog i potrebnog kao što je to u slučaju Upravnog odjela za javne financije čiji se posao preklapa sa svim ostalima.

– Ne mogu izdvojiti niti jedan odjel kao poseban jer svi su izuzetno bitni, a razlika je samo u vanjskoj vidljivosti posla koji obavljaju. Na primjer, Upravni odjel za javne financije kontrolira kompletno financijsko poslovanje Županije, što je izrazito važno, ali nisu vidljivi kao što su recimo odjeli koji rade investicije, odnosno konkretne projekte poput obnova škola i domova zdravlja, koji rade Gospodarski centar, Klinički bolnički centar i niz drugih projekata. Slično vrijedi je i za odjele koji se bave turizmom, zdravstvom, školstvom. Puno je posla, pa smo stoga u cilju još kvalitetnije komunikacije organizirali ovakvo predstavljanje Županije – kazao je župan.