Čeminac – Općina s konkretnim planovima, projektima i mjerama

foto: MB press

Općina Čeminac danas slavi svoj dan, povodom toga donosimo razgovor s načelnikom Zlatkom Pinjuhom. Demografske mjere i razni provedeni i budući projekti glavne su okosnice koje su tu u svrhu poboljšanja života svih mještana.

Unazad nekoliko godina na području Općine Čeminac uradilo se mnogo. Osnovno je povećanje proračuna bez kojega se djelovati ne može, proračun je povećan čak 5 puta. Izvorno danas iznosi 17 milijuna kuna, odnosno 25 milijuna kuna ukupno, što je vrlo značajan iznos za Općinu s manje od 3000 stanovnika. Dva najveća projekta su izgradnja društvenog centra u Čemincu i nogometni stadion u Grabovcu koji može konkurirati stadionima prvoligaških klubova, što pokazuju i česta gostovanja NK Osijeka. Vrijednost ta dva velika projekta je više od 17 milijuna kuna. Manjih projekta ima mnogo, neki od njih su energetske obnove svih zgrada u vlasništvu Općine što je koštalo oko 10 milijuna kuna, kilometar i pol pješačkih staza, uređenje centara svih naselja i ostalo.

Najveći projekat slijedi, a to je najavljeni sportsko-rekreacijski centar bazeni u Grabovcu za što su započeli prethodni radovi, izvedbeni projekt je napravljen, a slijedi dobivanje građevinske dozvole i javni natječaj za izvođača radova. Za ovaj projekat izdvojeno je 15 milijuna kuna. Načelnik Zlatko Pinjuh naglašava kako je ovo bitan projekat Općine te da će se na taj način podići kvaliteta života i mještanima, ali i turistička posjećenost od ostalih stanovnika Baranje i šire.

Konkretne demografske mjere

Iako se cijela država bori s demografskim mjerama i iseljavanjem mladih, Općina Čeminac migracije je zaustavila konkretnim mjerama koje su rezultirale uspjehom. Stipendiranje studenata, učenika, naknade novorođenoj djeci, sufinanciranje kredita, samo su dio mjera.

Iako većina gradova i općina stipendiraju studente ili učenike, Općina Čeminac ipak je postupkom prestigla sve. Naime studentske stipendije od 1000kn mjesečno dobivaju svi studenti s područja Općine, bili oni redovni ili izvanredni, također svi školarci dobivaju mjesečno 400kn stipendije. Načelnik Pinjuh naglašava da iako ti iznosi nisu veliki, opet je osjetna pomoć roditeljima. Iznosi možda nisu veliki, ali su puno veći od stipendija koje nude ostale općine, ali i gradovi. Osim stipendija, studentima i srednjoškolcima organiziran je besplatan prijevoz, a osnovnoškolcima besplatne knjige.

Za mlade ljude i obitelji u ovoj Općini nudi se mnoštvo toga. Prvenstveno sufinanciranje kredita za nekretnine osobama mlađim od 40 godina kojima je to prva nekretnina. Naime Općina takvim slučajevima sufinancira 50% iznosa mjesečne rate kroz prvih 15 godina otplaćivanja kredita, s uvjetom da moraju tih 15 godina živjeti na podruju Općine. Osim toga Općina daje 10 000kn svakome pri useljenju u kupljenu nekretninu. Također, financira se rođenje prvog djeteta 10 000kn, drugog 15 000kn, trećeg 20 000kn i tako dalje. Načelnik Pinjuh kaže kako su te  mjere dovele do željenih rezultata, a to je zaustavljanje iseljavanja. Dokaz tome je trenutačno 25 slučajeva korištenja sufinanciranja stambenih kredita, što znači da u idućih 15 godina tih 25 obitelji neće napustiti Općinu.

Zapošljavanje svih onih koji mogu doprinijeti razvoju Općine, rješavanje problematike vrtića, zapošljavanje 42 žene kroz program Zaželi, zapošljavanje kroz projekte i javne radove, socijalne pomoći, financiranje udruga, samostalna vatrogasna postrojba… Sve to, ali i puno više naglašava Općina Čeminac da su njihovi aduti za borbu protiv demografske krize, ali i ekonomske. Čini se kako su sve mjere urodile plodom i pohvalama Općini Čeminac koja za svakoga nudi nešto.